Хранителни препоръки според кръвната група

31.07.2019

Знаете ли коя кръвна група сте? А дали знаете, че оптималното хранене, начин за спряване със стреса, движението и начин на почивка за всеки човек се предопределя до голяма степен от кръвната му група? По този начин някои хора отслабват или пълнеят по-лесно от други, едни развиват хронични заболявания, докато други остаряват спокойно и без особени проблеми. Познаването на особеностите на кръвните групи е тясно свързано с познанието на възможностите и ограниченията на собственото ви тяло. И въпреки че тази теория има своите силни и слаби страни, както и индивидуални особености, не пречи да си сверим часовника по тази тема.
Особеностите на най-старата кръвна група – това е нулевата. Освен че е най-старата и най-често срещаната, хората с нея са универсални кръводарители. Те притежават силна имунна и храносмилателна системи. Тях наричаме условно „месоядни“, тъй като те трябва да се хранят предимно с животински протеини, умерено количество мазнини и да ограничат приема на въглехидрати. Хора като тях са силни, лидери, прагматични, уверени и екстроверти.

Ако вашата кръвна група е „0“, то вижте хранителните ни препоръки:

Имате пълна свобода да си хапвате разнообразни меса, като избягвайте свинското, бекона и гъшето. Рибата също е полезна за вас, като хек, пъстърва и сьомга. Не се препоръчват октопод и хайвер. Изключително важно е да се знае, че всички млечни продукти са противопоказни за кръвна група 0. Ако все пак имате апетит към млечните продукти, може да консумирате умерени количества на козе сирене, а прясното мляко заместете с оризови и овесени напитки. Яйца може да консумирате по 2-3 на седмица, като се препоръчват рохки. Лененото масло и зехтинът са полезни за вас,  но рядко трябва да консулирате царевично и слънчогледово олио. Бобовите култури като шарен боб, нахут, са добри за консумация, но лещата и соята трябва да се консумират рядко. Зърнените храни имат неутрално отношение към вашето здраве, но е хубаво да избягвате белите брашна и пшеницата. Полезните зеленчуци са броколи, чесън, лук, а от плодовете може да си позволите сини сливи и смокини. Не се препоръчва приема на карфиол, картофи, портокали, ягоди, мандарини, а кафето, газираните напитки и концентратите са изключително вредни. Трябва да консумирате големи количества вода, както и билки като зелен чай, салвия, джинджифил, куркума, риган и юка.

Чести дефицити и рискови заболявания при хора с кръвна група „0“:

Дефицит на витамини от групата В-причинява умствена свръхактивност и умора, а дефицитът на йод-болести на щитовидната жлеза. При дефицит на калций се причиняват ставни възпаления и остеопороза, дефицитът на ензими пък причиняват чревни проблеми. Нуждата от детоксикация е срещу гнилостни процеси в дебелото черво, както и при заболявания на стомаха (пептична улцироза), хеликобактер пилори и язва.

Смята се, че кръвна група „А“ е възникнала с появята на уседналия начин на живот и обработването на земята. Поради тази причина не е случайно, че прародителите на хората с тази кръвна група са били земеделни, консумиращи предимно вегетарианска храна. Поради растителния характер на генетичния им код, храната на хората с кръвна група „А“ трябва да бъде предимно растителна. Тези хора са емоционални, изобретателни и интроверти.

Хубаво е да съставите точен план с целите и задачите си като планирате ежедневието си. За да сте по-енергични, редувайте работата с физическата активност, хранете се спокойно и бавно, като дъвчете храната си добре. Бъдете настроени позитивно и си давайте награда при всяка изпълнена задача.

Хранителни препоръки при хора с кръвна група „А“:

Както споменахме е нужно да избягвате месата и месните продукти, но са допустими пилешкото и пуешкото в малки количества, около 2-3 пъти седмично. Препоръчват се речните риби, като пъстърва и шаран. В умерени количества може да се консумират млечни продукти, но трябва да се избягвате високо маслените.  Яйцата на седмица могат да бъдат 4 броя, а зехтинът и лененото масло са изключително полезни. Избягвайте сусамовото и царевичното олио, както и пшеницата и белите брашна. Приемайте тиквено семе, елда, ечемик и фъстъци, както и големи количества листни зеленчуци, моркови, ряпа, лук, тиква, краставици  и други. От плодовете консумирайте череши, кайсии, смокини и лимони. Избягвайте цитрусовите плодове и бабаните, а кафето и червените вина са препоръчителни. Концентратите и бирата, както и газираните напитки не бива да се консумират. От билките може да приемате гинко билоба, женшен, лайка и риган.

Чести дефицити и рискови заболявания при хора с кръвна група „А“:

Недостига на ензими води до намалено отделяне на стомашна киселина, а дефицита на витамин Е, причинява кожни проблеми и сърдечно-съдови заболявания. Намаленото количество на витамин С причинява интоксикация и скорбут, а витамини от групата В до лоша способност за овладяване на стреса. Калцият и желязото, които са в ниски концентрации в организма водят до изнервеност, остеопороза, умора и ниска кръвна захар, диабет и анемия.

За да регулирате тези процеси в организма си създайте дневен режим, който да следвате, както и си осигурете сън по 8 часа. Трябва да се храните по малко и често, като дъвечете бавно. Не бива да потискате емоциите и тревогите си и да бъдете решителни. Хубаво е да отделяте време за усамотение и освобождаване от стреса.

Хранителни препоръки при хора с кръвна група „В“:

Кръвната група на щастливците, появила се преди около 15 хиляди години преди Христа. Поради множеството миграции условно са наречени „чергари“. Тази кръвна група е малко по-специфична и хората от нея могат да се хранят разнообразно. Те са свободомислещи, творчески личности и независими.

От месните продукти се препоръчителни телешкото, дивечът и агнешкото. Избягвайте свинското и пилешкото месо, а най-полезните морски храни са пъстърва, хек и сьомга. Раците и калмарите не се препоръчват. Млечните продукти, освен синьото сирене и рокфора могат да се консумират свободно. Бобовите и зърнените култури като ориза, просото и овеса са много полезни, но трябва да се избягват пшеницата, ръж, леща и нахут. Зеленчуците и плодовете, които трябва да се приемат в много големи количества са патладжан, зеле, пипер, картофи, краставици, грозде, банани, сливи и ананас. Избягвайте царевица, домати, нар и кокосови орехи. Може да пиете разнообразни напитки, освен концентратите и газнираното. Билките които са най-подходящи за вас са зелен чай, лецитин, рейши, шийтаке, магданоз, бъз и гинко билоба.

Чести дефицити и рискови заболявания при хора с кръвна група „В“:

Много често липсата на магнезий води до умора и депресия, а цинка до вирусни инфекции и нисък имунитет. Витамините от групата на В могат да предизвикат стресов дисбаланс и депресия, а недостатъчното количество ензими до язва и храносмилателни проблеми. Следвате биологичния си режим на сън и бодърстване, като се храните често в умерени количества. Захарта трябва да се намали и да изберете спорт с по-малки натоварвания. Работете в екип и общувайте с приятни хора. Хубаво е да намерите време за творческа дейност и визуализация на целите си.

Най-младата кръвна група, възникнала преди около 2000 години е АВ, след придвижване и смесване на хора от кръвни групи А и В. Хората от тази кръвна група са консуматори на смесена храна. Те са емоционални, страстни, дружелюбни и интуитивни.

Хранителни препоръки при хора с кръвна група „АВ“:

От месните продукти се препоръчват заешкото, пуешкото и агнешкото, като е хубаво да избягвате останали. От рибните продукти се препоръчва да консумирате бяла риба, щука, шаран, пъстърва и сардина, октопода и раците трябва да се избягват. От млечните продукти може да консумирате почти всико, като по 4 яйца на седмица са добре. От растителните масла трябва да избягвате сусамено  и слънчогледово, които може да замените със ленено, фъстъчено и зехтин. Трябва да приемате повече зърнени храни, сред които са и бял и черен боб, ориз, овес, просо. Избягвайте царевицата, елдата и пшеницата. В колеми количества може да консумирате плодове и зеленчуци, като най-препоръчани са карфиол, чесън, листните зеленчуци, а от плодовете черешите, ананаса, лимоните, смокините и кивито. Трябва да избягвате маслините, доматите, нарът и портокалите. От напитките може да пиете бира, вино и кафе, но ограничете концентратите и газираните напитки. Билките, които са подходящи за кръвна група АВ са бъз, джинджифил, чесън, зелен чай.

Чести дефицити и рискови заболявания при хора с кръвна група „АВ“

Ниско ниво на стомашни киселини може да предизивка недостига на витамин С, а дегенерация на клетките и кисти недостатъчния прием на антиоксиданти като селен, хром и цинк. Дефицита на магнезий води до сърдечно-съдови заболявания и диабет, а липсата витамин D често води до автоимунни заболявания. Ензимите и пробиотиците са много важни, тъй като липсата им причинява алергии.

Планирайте ежедневнието си, като разнообразите работния си ден с физическа активност. Изберете своя собствен спорт, занимание или хоби, които да ви носят удовлетворение. Храненето трябва да бъде често и на малки порции, което ще подобри храносмилането ви, като закуската трябва да бъде кралицата на храненията. Намерете работа, която да бъде с дружелюбна обствановка и избягвайте конкуренцията. Хубаво е да си давате малки награди, когато постигнете дадена цел.

Витамините на CaliVita отговарят на изискванията на различните кръвни групи, тъй като са със специални комплекси от витамини, създадени за всяка конкретна кръвна група.