Подгответе тялото си за възможна инфекция с COVID-19

 

Препечатваме официална препоръка на Националния институт за обществено здраве за Република Чехия, Prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, Brno 15.3.2020. Оригиналът на материала може да откриете ТУК и ТУК

 

Подгответе тялото си за възможна инфекция с COVID-19. Омега-3 и Витамин Д също могат да помогнат

 

Знаете ли, че фаталните случаи на COVID-19 разкриха наличието на цитокинова буря в белите дробове, с която организмът не може да се справи? Приемът на омега-3 мастни киселини (EPA + DHA), с висок омега-3 индекс, доброто съотношение на арахидонова киселина и ейкозапентаенова киселина (EPA), може да ви помогнат да подготвите тялото си срещу фатална реакция след коронавирусна инфекция. Искате ли да превъзмогнете инфекцията  с по-леки симптоми?

 

Засилената автоимунна реакция може да бъде една от причините за фатален изход от COVID-19. Изглежда болестта е свързана с цитокиновата буря, 

 

споделя Джими Уитуърт от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM) в медицинското издание The Lancet. “Така наречената цитокинова буря е тежък имунен отговор, при който тялото произвежда имунни клетки и протеини, които могат да унищожат други органи.“  А знаете, че омега-3 действа за модулиране на цитокини за намаляване на възпалението.

 

Омега-3 (EPA + DHA), с висок омега-3 индекс, може да ви помогне да подготвите тялото си срещу фатална реакция след коронавирусна инфекция.

 

Има конкретно определение на "баланса на местното производство на хормони", което оценява способността да се произвежда т. нар. локални хормони в клетъчните мембрани на телесните тъкани, известни като ейкозаноиди (напр. простагландини, левкотриени, протеини). Анализът на капка кръв описва модел на образуване и наличие на арахидонова киселина (АА) и ейкозапентаенова киселина (EPA), от които възникват сигнални молекули в тъканите („местни хормони“). Продължителната употреба на рибено масло или омега-3 полиненаситени мастни киселини (PUFA) води до значително подобрение на имунната система. Подобрение може да се наблюдава по-рано и по-ефективно и при здрави индивиди, когато се приема храна, богата на омега-3. Приемът на EPA в по-високи дози скъсява курса на възпалителните процеси чрез подтискане на възпалителните цитокини (IL-1, IL-6, TNF-α).

 

За това си струва да помислите за превенция!

 

В нашето интервенционално проучване в Националния институт за обществено здраве (www.szu.cz), което сега финализираме, използвахме дозата 2 g омега-3 на ден. Показателите на всички тествани лица са значително подобрени в рамките на няколко седмици и са вероятно далеч по-добре подготвени за „цитокинова буря“ от общата популация. Това е научна хипотеза, но има рационално ядро, основано на публикувани научни знания! А всеки позитивен факт може да бъде от помощ.

 

Помагат ли Омега-3 мастните киселини за намаляване на възпалението?

 

Омега-3 мастните киселини могат да намалят производството на молекули и вещества, свързани с възпалението, като например ейкозаноиди и цитокини. Проучванията наблюдават връзка между по-високия прием на омега-3 и намаленото възпаление.

 

Колко дълго трябва време трябва да се приема Омега-3, за да се подобри възпалението?

 

Омега-3 се натрупва бързо в организма, след като се включи прием на добавки в

диетата. Въпреки това може да отнеме от 6 седмици до 6 месеца за значителна промяна в състоянието, болката или други симптоми.

 

Как ейкозапентаеновата киселина (EPA) намалява възпалението?

 

ЕРА е инхибитор на ензима делта-5-десатураза (D5D), който произвежда арахидонова киселина (АА). Колкото повече EPA включвате в диетата си, толкова по-малко произвеждате АА. Това по същество намалява доставките на АА, необходими за производството на възпалителни ейкозаноиди (простагландини, тромбоксани, левкотриени и др.)

 

Кой е най-бързият начин за намаляване на възпалението в тялото?

 

Следвайте тези шест съвета:

 

1. Консумирайте храни с противовъзпалително действие (зеленчуци и плодове, ядки)

2. Намалете или премахнете съдействащи на възпалението храни (силно преработени храни с излишна захар, соли, наситени мазнини, излишни месни продукти)

3. Проверете кръвната си захар (метаболитен синдром, диабет)

4. Отделете време за упражнения (движете се, движете се ...)

5. Отслабнете (можете да направите това, като промените диетата си и се движите)

6. Справете се със стреса (днес е трудно, но практикувайте редовни упражнения на слънце и въздух, ...)

 

Има ли Витамин Д противовъзпалително действие?

 

Проучванията отдавна показват връзка между ниското съдържание на Витамин Д и редица възпалителни заболявания. Учените също знаят, че повишаването на нивата на Витамин Д може да помогне за намаляване на възпалението в организма. Витамин Д се образува естествено в кожата чрез UV лъчите на слънцето, но не всеки може по този начин да си набави целия нужен Витамин Д. Допълнителен източник на Витамин Д през зимата е рибата.

 

Коя мастна киселина е по-важна EPA или DHA?

 

Най-общо казано, EPA насърчава сърдечната и имунната системи, а също и противовъзпалителната реакция на организма, докато DHA укрепва мозъка, очите и централната нервна система. Проблемът е как тялото ви използва EPA и DHA и което е най-важно - скоростта, с която алфа-линоленовата киселина се превръща в тези две форми на Омега-3. Затова е така важно да допълним омега-3 в нашата диета.

 

Какво количество мастни киселини EPA и DHA трябва да се приемат ежедневно?

 

Като цяло се препоръчват минимум 250-500 mg комбинирани EPA и DHA всеки ден за здрави възрастни. Въпреки това, по-високи количества често се препоръчват за определени медицински състояния. Например,за да се увеличи индексът омега-3 над 8 е подходяща дневна доза от 2 g на ден, потвърдено в нашето интервенционално проучване.

 

Prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, Brno 15.3.2020

 

 

Производител
Цена
 –  лв.