12 ползи на DHA (Докозахексаенова киселина)

10.05.2019

Докозахексаноевата киселина или DHA е вид Омега-3 полиненаситена мастна киселина. Подобно на Омега-3 мастната ейкозапентаенова киселина (EPA), DHA е богата в мазната риба, като сьомга и хамсия. Заедно DHA и EPA могат да помогнат за намаляване на възпалението, да намалят риска за развитие на хронични заболявания, като сърдечните заболявания.

Сама по себе си DHA подпомага в значителна степен мозъчната функция и здравето на очите, ето защо тя е извества и като "мозъчната мастна киселина".

Представяме ви 12 ползи от Докозахексаноевата киселина за здравето на човека:

1.Намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Омега-3 полиненаситените мастни киселини обикновено се препоръчват за здравето на сърцето. Забележително е, че DHA има тенденция да увеличава „лошите” нива на LDL холестерола, но главно броя на големите, пухкави LDL частици, които - за разлика от малките, плътни LDL частици - не са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.

2. Може да подобри развитието на заболяването, свързано с дефицит на вниманието - Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)

Разстройство на хиперактивност с дефицит на внимание (ADHD) - характеризиращо се с импулсивно поведение и трудност при концентриране - обикновено започва в детството, но често продължава в зряла възраст. Като основна Омега-3 полиненаситена мастна киселина в човешкия мозък, DHA помага за увеличаване на притока на кръв по време на умствени задачи, а изследванията показват, че деца и възрастни с ADHD обикновено имат по-ниски кръвни нива на DHA.

  3. Намалява риска от ранно преждевременно раждане.

Раждане на бебе преди 34-та седмица на бременността се счита за ранно преждевременно раждане и увеличава риска за бебето от здравословни проблеми. Затова е особено важно да сте сигурни, че получавате достатъчно количество DHA, когато сте   бременна - или чрез диета, добавки или и двете. ето защо някой витамини за бременни съдържат и DHA.

4. Борбa с възпалението.

Омега-3 полиненаситените мастни киселини по принцип се характеризирт с наличието на противовъзпалителни ефекти. Увеличаването на приема на DHA може да помогне за балансиране на излишъка от възпалителни Омега-6 мастни киселини, което е типично за западните диети, богати на соево и царевично масло. Противовъзпалителните свойства на DHA могат да намалят риска от развитие на хронични заболявания, които са чести с възрастта, като сърдечно-съдови заболявания и подобряват автоимунни състояния като ревматоиден артрит, който причинява болки в ставите.

5. Поддържа възстановяване на мускулите след тренировка. 

Енергичните упражнения могат да предизвикат възпаление на мускулите и болезненост. DHA - самостоятелно или в комбинация с EPA - може да помогне за намаляване на мускулната болезненост и ограничения в обхвата на движение след тренировка, отчасти поради неговите противовъзпалителни ефекти.

6. Помага при някои заболявания на очите.

Не е сигурно дали DHA и други Омега-3 полиненаситените мастни киселини помагат при възрастовата дегенерация на макулата (AMD), както се смяташе веднъж, но те могат да подобрят сухотата на очите и развитието на диабетно очно заболяване (ретинопатия).

7. Може да намали риска от развитието или прогресията някои видове рак.

Хроничното възпаление е рисков фактор за развитието или прогресията на раковите заболявания. По-високият прием на Омега-3 полиненаситените мастни киселини като DHA е свързан с по-нисък риск за развитието и прогресията на няколко вида рак, включително рак на дебелото черво, панкреаса, гърдата и простатата. DHA може да помогне за намаляване на риска от рак чрез неговите противовъзпалителни ефекти. 

8. Може да помогне за предотвратяване или забавяне на болестта на Алцхаймер.

DHA е основната Омега-3 полиненаситена мастна киселина в мозъка ни и е от съществено значение за нормално функционираща нервна система. Доказателствата сочат, че DHA и други Омега-3 полиненаситените мастни киселини могат да бъдат най-полезни преди мозъчната функция значително да намалее с напредване на възрастта и да пречи на ежедневните ни дейности.

9. Намалява кръвното налягане и поддържа циркулацията.

DHA поддържа добър кръвен поток или циркулация и може да подобри ендотелната функция - способността на кръвоносните ви съдове да се разширят. DHA намалява диастолното кръвно налягане (най-долната стойност на кръвното ви налягане) средно 3,1 mmHg, докато EPA намалява систоличното кръвно налягане (най-високата стойностр на кръвното ви налягане) средно 3,8 mmHg.

10. Подпомага нормалното развитие на мозъка и очите на бебетата.

DHA е от съществено значение за развитието на мозъка и очите при бебета. Тези органи нарастват бързо по време на последния триместър на бременността на жената и през първите няколко години от живота на малките деца.

11. Подкрепя мъжкото репродуктивно здраве,

Почти 50% от случаите на безплодие се дължат на фактори, свързани с репродуктивното здраве на мъжете, а хранителният прием на мазнини влияе върху здравето на спермата. Всъщност ниският DHA статус е най-честата причина за нискокачествената сперма и често се среща при мъже с проблеми с безплодието.

12. Може да помогне за защита на психичното здраве

Изследвания, проведени в Северна Америка показват, че до 20% от американците живеят с лека депресия, докато 2–7% имат голяма депресия. Получаването на адекватни количества DHA и EPA е свързано с намален риск от развитие и прогресия на депресията. DHA и EPA помагат на серотонина, който може да помогне за балансиране на настроението ни, а противовъзпалителните ефекти на тези Омега-3 полиненаситените мастни киселини върху нервните клетки също могат да намалят риска от депресия.

Рибеното масло е най-богато на DHA, като освен DHA то съдържа и EPA и други полиненаситени мастни киселини. Разгледайте хранителните добавки, съдържащи рибено масло в нашата онлайн аптека mypharmacy.bg ТУК.