15 септември – как да се справим с вирусите?

02.09.2019

Остават по-малко от две седмици до първия звънец в училище. Трескавата подготовка за първия учебен ден вече започна. Но освен хубави дрехи, красиви тетрадки и нова раница на децата им трябва нещо повече – здраве!
Ако искате да разберете как да прадпазите децата си от най-честите болести, които ги дебнат в училище, продължавайте да четете.

До определена възраст организмът на децата не се е срещал с повечето от агресивните бактерии и вируси, поради тази причина не разполага със съпротивителни сили срещу тях. Още с прекрачването на прага на яслата и детската градина, малчуганите започват да боледуват от най-разпространените респираторни заболявания, като инфекции на горните и долните дихателни пътища. Това са често срещаните зачервено гърло, хрема, възпаление на ушите, бронхити и пневмонии. Основният проблем е, че респираторните вируси са хилади и срещи тях не може да се изгради имунитет. Поради тази причина те се повтарят често.
Добрата новина е, че при тези многобройни боледувания в този период, има известна полза, тъй като именно по този начин имунната система най-добре се учи да посреща инфекциите и да се справя все по-добре с тях. Но за да премине по-бързо дадено заболяване при децата е необходимо да им се осигури питателна и полезна храна с всички необходими витамини и микроелементи. В това начинание, разбира се са много полезни и допълнителния прием на мултивитамини под формата на хранителна добавка, например като ALIVE и SOLGAR детски мултивитамини. Но това не изключва пълноценното хранене и в никакъв случай не го замества с други вредни храни като чипсове, захарни изделия и газирани напитки. На децата трябва да се осигурява и достатъчно време за почивка и сън, както и подходящи за възрастта им игри и занимания.

Много важен е и начина на обличане на децата, колкото и парадоксално да звучи това.  Колкото по-малко дрехи има на гърба си едно дете, толкова по-малко вируси го атакуват.  Децата се закаляват благодарение на това, че се приучават към малко по-ниските от нормалните температури, защото по-леко облечение, се справят по-леко с болестите.  Научно доказано е, че закалените деца са по-малко възприемчиви на инфекциите и боледуват много „по-леко“.  Разбира се това не означава, че децата трявба да бъдат разсъбелчени при първите по-ниски температури, тъй като закаляването е много дълъг процес, който започва още с раждането.

Още в първите седмици на учебната година, хремата и кашлицата не подминават децата. Здравословните проблеми започват да ги тормозят. Астмата е най-често срещаното белодробно заболяване сред подрастващите. Гръбначните изкривявания също са сред честите оплаквания от учениците, заради неправилната стойка на чина. Прекаленото ползване на компютър или таблет води до проблем с очите, провокира се и затлъстяването. От своя страна покачването на килограмите при децата от най-ранна възраст води все по-често до развитие на артериална хипертония и диабет.

Допълнителните фактори, като заобикалящата околна среда, лошата хигиена в тоалетните помещения и общите помещения, способстват за развитието на стомашно-чревните инфекции. В столовете и лафките се предлага некачествена храна, която може да бъде причина за язви, колити и гастрити, както и за подуване и газове.

Всичко изброено до тук е добре да се спазва до колкото е възможно. Но идва и въпросът с имунната система и имуностимулаторите за децата.
Както знаем всеки родител се замисля за подсилване на организма на учениците и децата си още преди започване на училище, детска градина или ясла.
Всъщност имунитетът е нещо, което е хубаво да се подсилва през лятото. Ако искате да калите детето си през лятото то чистия въздух в планината, морските изпарения на морето и минералните басейни са един отличен начин за това. По този начин ще подготвите организма на детето си за септември. По този начин може да постигнете много добри резултати, които включват по-рядко боледуване. А ако се случи да боледува, то организмът му ще се бори с болестите по-лесно и без особени усложнения.
Спортът също е много важен фактор, който спомага за изграждането на здрав огранизъм.
Има имуностимулатори като черен бъз, прополис, ехинацея, рибено масло, омега 3, пчелно млечице, витамин Д и други. Важното за тях е да знаете, че действието им не започва веднага и е нужно време. Хубаво е месец преди училище да се приемат имуностимулаторите на натурална основа и да продължи поне 3 месеца. За съжаление много от родителите се отказват още след първите няколко седмици, тъй като не виждат видими резултати.

Не бива да забравяте и за емоционалното състояние на децата, тъй като то оказва изключително голяма роля на здравето. Целия стрес покрай подготовката за новата учебна година и тревожността, може да предизвика неразположение във вашите деца. Ако мислите, че вашето дете има нужда от подкрепа, но не желае да сподели с вас, то е хубаво да се обърнете към специалист.

Ако нямате представа към кои витамини, минерали и имуностимулатори да се насочите за вашите деца, може да ги откриете при нас.

ИМУНОСТИМУЛАТОРИ И ВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА