9 ползи на лененото масло

10.05.2019

В продължение на векове семената на лена са били ценени заради техните здравно-защитни свойства. В днешно време ленените семена се появяват като "супер храна", тъй като повечето научни изследвания сочат ползите за здравето ни.

Тук са 9 ползи за здравето на ленените семена, които са подкрепени от науката.

1. Семената на лена ни зареждат с хранителни вещества

Типичен размер за ленените семена е 1 супена лъжица (7 грама).Само една супена лъжица осигурява добро количество протеини, фибри и омега-3 мастни киселини, освен това е богат източник на някои витамини и минерали.

2. Семената на лена са с високо съдържание на омега-3

Те са богат източник на алфа-линоленова киселина (АЛК), предимно растителна омега-3 мастна киселина. ALA е една от двете есенциални мастни киселини, които трябва да получите от храната, която ядете, тъй като тялото ви не ги произвежда.

3. Семената на лена са богат източник на лигнани, които могат да намалят риска от рак

Лигнаните са растителни съединения, които притежават антиоксидантни и естрогенни свойства, като и двете могат да намалят риска от рак и да подобрят здравето.

4. Семената на лена са богати на диетични фибри

Само една супена лъжица ленени семена съдържа 3 грама фибри, което е съответно 8–12% от дневния прием за мъже и жени.

5. Семената на лена могат да подобрят холестерола

Друга полза за здравето на ленените семена е способността им да понижават нивата на холестерола. При жени в постменопауза консумацията на 30 грама ленено семе ежедневно понижава общия холестерол и LDL холестерола с приблизително 7% и 10% съответно. Тези ефекти се дължат на влакното в лененото семе, тъй като се свързва с жлъчните соли и след това се екскретира от тялото.

6. Семената на лена може да понижат кръвното налягане

Проучванията върху ленените семена се фокусират и върху естествената му способност да понижават кръвното налягане.

За тези, които вече са приемали медикаменти за кръвно налягане, лененото семе понижава кръвното налягане още повече и намалява броя на пациентите с неконтролирано високо кръвно налягане с 17%.

7. Те съдържат висококачествен протеин

Ленните семена са чудесен източник на растителни. Протеинът от ленено семе е богат на аминокиселини, аргинин, аспарагинова киселина и глутаминова киселина.

8. Семена от лен могат да помогнат за контрол на кръвната захар

Диабет тип 2 е основен здравен проблем в света. Характеризира се с високи нива на кръвната захар в резултат на неспособността на организма да отделя инсулин или резистентност към него.

9. Семена от лена запазват глада, който може да помогне за контрол на теглото

Ако имате склонност към лека закуска между храненията, може би искате да помислите за добавяне на ленени семена към вашата напитка, за да предотвратите глада. Съдържанието на фибри от ленени семена може да помогне за контрол на теглото чрез потискане на глада и увеличаване на чувството за пълнота.