Алое вера - ползи и факти

02.09.2019

Има над 500 вида Алое вера, което се среща в Северна Африка.

Листата на алое вера са сочни и се използват за медицински цели, тъй като съдържат антрахинонови гликозиди, биогенни стимулатори, аминокиселини, полизахариди, липиди и вода. Наричано е още и „растението на бесмъртието“, тъй като е елексир за дълъг живот. Египтяните са го наричали с това име и са го използвали за разкрасяване, лечение на инфекции, кожни заболявания и са го оставяли в гробниците на фараоните. Според Христофор Колумб човек се нуждае от четири растения: грозде, пшеница, маслин и алое вера. Пшеницата храни, гроздето е радост за сърцето, маслините осигуряват хармония, а алое вера прави човека здрав. И той е напълно прав. Много народи по земята, смятат, че то има благотворен ефект върху редица заболявания.
През последните няколко години алое вера е обект на много научни изследвания по отношение на няколко терапевтични свойства. В тази статия ще разгледаме някои от тези твърдения и ще проучим изследванията за тях.

Първото от тях е, че алое вера се използва широко в следните насоки:

  • Храната: одобрена от агенцията по храните като ароматизатор.
  • Козметични продукти
  • Хранителни добавки
  • Билкови лекарства

Ползи
Лечебните твърдения, отправени към алое вера, както и при много билки и растения , са безкрайни. Някои са подкрепени от строги научни изследвания, докато други не.

1. Здрави зъби и венци
Изследване, публикуванo в General Dentistry, съобщава, че алоe вера поставено в геловете за зъби е ефективно за борба с възпалените зъби и венци. Гелът от алое вера контролира много добре развитието на бактерии в устната кухина. Тъй като се съдържа антрахинони, съединения които лекуват и намаляват болката, алое вера е предпочитан продукт. За да бъде ефективен гелът от алое вера, той трябва да съдържа определено количество стабилизиран гел от сърцевината на растението.

2. Запек

Регулаторната агенция на Германия за билки – Комисия е ободрила употребата на алое вера за лечение на запек. Дози от 50-200 милиграма алое вера в течна или капсулована формула веднъж дневно в продължение на 10 дни, подпомагат чревната перисталтика.

3. Язви, причинени от диабет

Изследване, проведено във фармакологичния колеж в Синггад, Индия е разглеждало способността на алое вера да лекува язви. Те съобщават, че гелът от алое вера, насърчава значително заздравяване и затваряне на рани при хора страдащи от диабет.

4. Антиоксидантни и антимикробни свойства

Изследователи от университета в Лас Малмас де Гран Канария, Испания публикуват проучването си в списание Molecules, което описва че листата от алое вера могат да имат благоприятно въздейсвие чърху човешкото здраве. Благодарение на антиоксидантите и антимикоплазмените действия на екстракта от алое вера, успешно се унищожават бактерии. Микоплазмата е вид бактерия, която няма клетъчна стена и не се повлиява от много от антибиотиците.

5. Защита от ултравиолетово облъчване

Учени от Кюн Хи университет Global Campus, Южна Корея, са правили проучвания дали екстракта от алое вера може да има защитен ефект върху UV-лъчението. Тъй като UV лъчите способстват за стареене на кожата, те са доказали че алое вера може потенциално да  я предпази от поражения, причинени от UVB лъчите.

6. Депресия, учене и памет

Изследване, публикувано в Nutritional Neuroscience, установи, че алое вера намалява депресията и подобрява паметта.

7. Рани от изгаряния от втора степен

Екип от пластични хирурзи сравняват гела от алое вера с продукт, който съдържа 1% сребро и се използва за лечение на рани от изгаряния втора степен. Те са стигнали до заключението че рани лекувани с алое вера, задравяват значително по-бързо в сравнение с тези, лекувани с крема съдържат 1% сребро. Също така гелът от алое вера облекчава и болката.

8. Синдром на раздразненото черво

Алое вера действа оздравително върху храносмилателния тракт, като подпомага почистването на чревната стена от излишъка на слуз и други отпадъци, както и намаляването на хранителните реакции. Алое вера е чудесен пребиотик, който способства за усвояване на хранителните вещества.

9. Имунна система и инфекциозни заболявания

И не на последно място, гелът от алое вера подсилва имунната система и се бори срещу инфекции, поради богатия си състав на витамини, минерали и аминокиселини.

Определено ползите за здравето при приема на алое вера са много.
Продуктите от алое вера могат да бъдат намерени в много търговски обекти и под всякаква форма. Ние ви предлагаме продукти със съдържание на алое вера от официални дистрибутори.


ВСИЧКИ ПРОДУКТИ С АЛОЕ ВЕРА МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК