Атопичен дерматит | Екзема

15.02.2023

Атопичният дерматит, известен също като екзема, е хронично състояние на кожата, характеризиращо се със суха, сърбяща и възпалена кожа.

Най-често се среща при деца, но може да засегне и възрастни. Често се свързва с лична или фамилна анамнеза за алергии, като астма или сенна хрема.


Точната причина за атопичния дерматит не е известна, но се смята, че е свързана с комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда. Лечението на атопичен дерматит обикновено включва поддържане на кожата овлажнена, избягване на дразнители и използване на локални лекарства или противовъзпалителни лекарства за намаляване на сърбежа и възпалението.

Атопичен дерматит при бебета.

Атопичният дерматит при бебета е често срещано състояние, което може да причини суха, сърбяща и възпалена кожа. Често се появява като петна от червена, лющеща се кожа по лицето, шията и ставите и може да бъде особено забележимо при бебета, които току-що започват да пълзят или ходят. В някои случаи атопичният дерматит при бебета може да бъде проява на по-голям модел на алергично заболяване, като астма или сенна хрема.

При бебетата има някои отключващи фактори, като излагане на определени храни, сапуни или други дразнители, които могат да влошат симптомите на атопичен дерматит при бебета.

Кремове и мехлеми без рецепта, могат да бъдат полезни за успокояване и лечение на кожата. В тежки случаи може да предпишат по-силни лекарства, за овладяване на симптомите на атопичен дерматит при бебета.

Какво може да излекува атопичния дерматит?

Атопичният дерматит е хронично кожно заболяване, така че няма лечение. Има обаче лечения, които могат да помогнат за справяне със симптомите и да подобрят външния вид на кожата. Конкретният план за лечение ще зависи от тежестта на състоянието и може да включва следното:

Овлажняване: Поддържането на кожата овлажнена е важно при контролирането на атопичния дерматит. Използването на овлажнители, лосиони или мехлеми без аромати няколко пъти на ден може да помогне за успокояване на кожата и намаляване на сърбежа.

Избягване на дразнители: Идентифицирането и избягването на причините, които влошават симптомите на атопичния дерматит, може да бъде полезно при управлението на състоянието. Често срещаните дразнители включват сапуни, перилни препарати и определени тъкани.

Локални лекарства: Локални кремове, мехлеми или гелове, които съдържат противовъзпалителни средства, назначени от дерматолог, като кортикостероиди, могат да бъдат полезни за намаляване на сърбежа и възпалението.

Перорални лекарства: В тежки случаи могат да се предписват перорални лекарства, като антихистамини или имуносупресори, за справяне със сърбежа и намаляване на възпалението.

Светлинна терапия: Фототерапията, известна още като светлинна терапия, може да бъде ефективна за намаляване на сърбежа и възпалението при някои пациенти с атопичен дерматит.

Важно е да посещавате дерматолог, с който да разработите персонализиран план за лечение, който отговаря на специфичните нужди на всеки пациент. С подходящо лечение и управление, атопичният дерматит може да бъде ефективно контролиран и въздействието му върху ежедневието може да бъде сведено до минимум.


КАКВИ ПРОДУКТИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ?

ВИЖТЕ РЕШЕНИЯТА НА → 
mypharmacy.bg ПРИ АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ!