Коензим Q10 - Какво трябва да знаем

05.04.2022

Коензим Q е семейство коензими, извести и като убихинон (или убиквинон), мастноразтворими съединения, приличащи на витамини, срещащи се предимно при животните и по-специално в митохондриалните им клетки. Коензим Q10 е компонент на електронната транспортна верига и участва в аеробното клетъчно дишане, което генерира енергия, под формата на АТФ (аденозин три-фосфат). Органите, с най-високи енергийни изисквания в тялото (сърце, черен дроб, бъбреци) имат и най-високи концентрации на коензим Q10.

Дефицитът на коензим Q10 при хората се дължи или на намалена биосинтеза, или на повишената му употреба от организма.

Разгледайте продуктите, съдържащи Коензим Q10, които предлагаме в онлайн аптека mypharmacy.bg и изберете най-добрият продукт за вашето здраве!

Медицинските състояния, при които се предполага увеличаване на приемания коензим Q10 са:

  • Употреба на статини (лекарства, приемани при висок холестерол). Предполага се, че миотоксичността на статините се дължи на нарушение в биосинтеза на коензим Q10 в митохондриалните клетки. Доказано е, че статините намаляват количеството коензим Q10 в кръвта, но не е ясно дали те намаляват количеството му в мускулите. Смята се, че добавянето на коензим Q10 може да бъде допълнителен подход за подобряване на миопатията, предизвикана от статини, което ще редуцира свързаните със статините мускулни симптоми, включително мускулна болка, мускулна слабост, мускулни крампи и мускулна умора.
  • Сърдечни заболявания. Има изследвания в подкрепа употребата на коензим Q10 при пациенти със сърдечна недостатъчност, като тези анализи посочват дневен прием между 30мг и 100мг коензим Q10 за постигането на до 31% по-ниска смъртност.
  • Мигренозни заболявания. Насоките на Канадското общество за главоболие и профилактика на мигрена препоръчват дневен прием на 300мг коензим Q10 като избор за профилактика на мигренозни заболявания.  
  • Допълнителни ползи. Коензим Q10 също се използва за лечение на болестта на Алцхаймер, висок холестерол или амиотрофична латерална склероза, под преглед е ползата при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност.

Взаимодействия и предупреждения. Коензим Q10 има потенциал да инхибира ефектите на перорални антикоагуланти (лекарства, приемани за разреждане на кръвта) поради химичната си структура, която наподобява витамин К. Коензим Q10 трябва да се избягва при пациенти, които в момента приемат перорални антикоагуланти, поради повишения риск от образуване на тромби.

Коензим Q10 е неразтворим във вода и абсорбцията му следва същия процес като този на мастните храни – секреция в тънките черва на панкреатични ензими и жлъчка, което улеснява емулгирането и образуването на мицели, необходими за абсорбцията на липофилни вещества. Ето защо Коензим Q10 се абсорбира най-добре, ако се приема по време на хранене, тъй като храната стимулира екскрецията на жлъчни киселини, необходими за абсорбцията му.

Освен чрез ендогенен синтез коензим Q10 се доставя в организма и от различни храни. Месото, рибата и растителните масла са най-богатите източници на коензим Q10, докато млечните продукти са беден източник на коензим Q10.

Разгледайте продуктите, съдържащи Коензим Q10, които предлагаме в онлайн аптека mypharmacy.bg и изберете най-добрият продукт за вашето здраве!