КАЛИЕВ ЙОДИД

11.03.2022

Калиевият йодид е неорганична сол на стабилен йод, който може да помогне в блокиране абсорбирането на радиоактивен йод от щитовидната жлеза. По този начин щитовидната жлеза се предпазва от радиационно увреждане. Щитовидната жлеза е най-чувствителната ендокринна жлеза към наличието на радиоактивен йод в околната среда. Хората, които искат да приемат калиев йодид е нужно да го правят само по съвет на лекуващия лекар или фармацевт, тъй като има рискове за здравето.

Действието на клиевият йодид е да блокира и намалява натрупването на радиоактивни изотопи на йода в щитовидната жлеза. Това влияе на работата на жлезата, като по този начин я предпазва от хипотироидизъм и от рак, при наличието на радиоактивно замърсяване и отделяне на йодидни и технециеви радионуклиди.

Калиевия йодид защитава само щитовидната жлеза и не предпазва други органи и части на човешкото тяло от радиоактивен йод. Калиевият йодид не може да защити тялото от увреждане от други радиоактивни елементи, които са различни от радиоактивен йод.

Храни богати на йод, както и йодираната трапезната сол, не съдържат достатъчно количество йод, за да блокират попадането на радиоактивен йод в щитовидната жлеза. Важно е да се знае, че щитовидната жлеза не прави разликата между стабилен и радиоактивен йод - щитовидната жлеза абсорбира и двата елемента, ето защо е добре по време на радиационни аварии, да се приема допълнително йод. При наличие на йод в нашето тяло, радиоактивният йод не се абсорбира и шанса за увреждане на щитовидната жлеза се намалява.

Съществува растителен източник на йод, който се нарича келп. Келп са вид морски кафяви водорасли, които са източник на йод, витамини, минерали и антиоксиданти. Келп се използва за регулиране на нивата на кръвната захар, тъй като съдържа ванадий. Келп съдържа и умерено количество желязо, необходимо за предотвратяване на анемията. Други полезни витамини и минерали в келпа са калций, фолиева киселина, магнезий и витамин К.

Разгледайте продуктите, съдържащи калиев йодид и йод които предлагаме в онлайн аптека mypharmacy.bg и изберете най-добрият продукт за вашето здраве!

Приемът и дозировката на калиев йодид и йод, трябва задължително да се съгласува с вашият лекуващ лекар, който след допълнителни кръвни изследвания ще назначи лечение.

Прекомерният прием на калиев йодид може да доведе до стомашно или стомашно-чревно разстройство, обриви, алергични реакции и възпаление на слюнчените жлези.

Прекомерния прием на калиев йодид, може да ви изложи на риск от развитие на хипотиреоидизъм (ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза). Ако не се лекува, хипотиреоидизмът може да причини увреждане на мозъка.

Хората трябва да приемат калиев йодид, само по съвет на лекуващия лекар и общественото здравеопазване. Има рискове за здравето, свързани с приема на калиев йодид.

Разгледайте продуктите, съдържащи калиев йодид и йод които предлагаме в онлайн аптека mypharmacy.bg и изберете най-добрият продукт за вашето здраве!