Менопауза - симптоми и причини

08.10.2019

Всичко, което трябва да знаете за менопаузата

Симптомите на менопауза или предменструалните нарушения не са плод на нарушен хормонален баланс. Тя възниква естествено, когатато яйчниковата дейност постепенно намалява.
Истината е че преди 50-те години на миналия век, жените с нетърпение са очаквали менопаузата, тъй като обикновено това означавало повишена енергия, либидо и забавяне процеса на стареене. От около 1950г. Обаче започват да се появяват първите признаци на „мистериозна болест“ , изпращайки жените при лекари, оплаквайки се от симптоми, които почти не са съществували преди, включително и нощно изпотяване, горещи вълни, умора, наддаване на тегло, забравяне, безсъние, раздразнителност, депресия, тревожност, главоболие, храносмилателни проблеми и други. Първоначално лекарите са отхвърляли тези оплаквания, казвайки на жените че „всичко им е в главата“, че те просто се отегчават и търсят внимание. В крайна сметка лекарите са били принудени да обърнат внимание на тези здравословни проблеми и хормоните санаха изкупителна жертва.

Тъй като цялата вина е възложена на хормоните, изглежда логично жените в менопауза да приемат хормони по лекарско предписание, за да „коригират“ дисбаланса в организма си. Така се роди хормонозаместителната терапия (ХЗТ). След изледвания, свързащо с ХЗТ с повишен риск от рак на гърдата, сърдечни пристъпи и инсулти, се появиха на фармацевтичния пазар хормоналните препарати. Някои жени са изпитвали облекчение чрез лечение с хормонални препарати, но за кратко време. Независимо от това  хормоналния дисбаланс все още се счита за основен виновник за симптомите на менопаузата. За съжаление все по-често се срещат жени с такива симптоми в по-млада възраст, а не както преди след и около 50-те си години.

Хормоналния дисбаланс е едно парче от пъзела на менопаузата. Добрата новина е че всяка една жена, която изпитва тези симптоми, може да се справи с тях благодарение на хранителни добавки и храни, които съдържат растителни екстракти от годжи бери, бъз, спанак, коприва и др. Тези храни и добавки представляват прост, но мощен начин за справяне със симптомите на менопауза и ПМС. Те осигуряват антиоксиданти и други хранителни вещества, които помагат за укрепване на жизненоважните органи и намаляват горещите вълни. Те също така спомагат за поддържането на баланса на репродуктивните хормони.

Как протича естествената менопауза?

Естествената менопауза е постоянният край на менструацията, който не е предизвикан от някакъв вид медицинско лечение. При жени, претърпяли естествена менопауза, процесът е постепенен и е описан на три етапа:

Перименопауза или "менопаузен преход"

Перименопаузата може да започне 8 до 10 години преди менопаузата, когато яйчниците постепенно произвеждат по-малко естроген. Обикновено започва през 40-те години на жена, но може да започне и през 30-те. Перименопаузата продължава до менопаузата, точката, в която яйчниците престават да отделят яйцеклетки. В последните една до две години на перименопаузата спадът на естрогена се ускорява. На този етап много жени могат да изпитат симптоми на менопауза. През това време жените все още имат менструален цикъл и могат да забременеят.

Менопаузата

Менопаузата е моментът, в който жената вече няма менструация. На този етап яйчниците са спрели да отделят яйцеклетки и да произвеждат по-голямата част от естрогена си. Менопаузата се диагностицира, когато една жена не е имала месечен цикъл от 12 последователни месеца.

Постменопауза

Това са годините след менопаузата. По време на този етап симптомите на менопаузата, като горещи вълни, могат да облекчат много жени. Но, в резултат на по-ниското ниво на естроген, жените в менопауза са изложени на повишен риск за редица здравни състояния, като остеопороза и сърдечни заболявания. Медикаменти, като хормонална терапия и / или промени в здравословния начин на живот, могат да намалят риска от някои от тези състояния. Тъй като рискът за всяка жена е различен, консултирайте се с вашия лекар, за да научите какви стъпки можете да предприемете, за да намалите индивидуалния си риск.
Масло от семена на лен с лигнани на Барлийнс е много мощен източник на антиоксиданти и естрогени,  като и двете могат да намалят риска от рак и да подобрят общото здравословно състояние на организма. Ленените семена съдържат до 800 пъти повече лигнани, отколкото други растителни храни, а проучвания показват, че тези, които ядат ленени семена, имат по-нисък риск от рак на гърдата, особено за жените в постменопауза.

Каливита мултивитамини за жени в менопауза (Menopausal Formula ТУК), предлага комбинация от такива съставки, които могат по естесвен начин да намалят неприятните симптоми на менопаузата (раздразнителност, горещи вълни, напълняване) и да снижат рисковете, свързани с промените. Общите симптоми на недостиг на фолиева киселина включват: уморяемост, отслабване на имунната система, нервност и раздразнителност, физически дискомфорт.
Един от начините чрез които да управляване теглото си е като започнете да се упражнявате умерено в продължение на 20 до 30 минути на ден.
Може също така да допълните вашата диета с калций, витамин D и магнезий, за да помогнете да намалите риска от остеопороза и да подобрите нивата на енергия и сън.
Кожата на лицето също страда и е добре да нанасяте овлажняващи кремове, както и дълбока хидратация.


Преди всичко, имайте предвид, че менопаузата е нормална част от живота и не трябва да е труден процес. Когато подхранвате тялото си с лечебни храни и се справяте с истинските основни причини за вашите симптоми, можете да се върнете към здравословен живот.

ТУК може да разгледате всички продукти за менопауза.