Пантенол - Факти и допълнителни ползи

20.04.2019

Пантотенова киселина – Panthenol, (витамин В 5)

Пантенолът (наричан още пантотенол) е алкохолен аналог на пантотеновата киселина (витамин В5) и всъщност се явява провитамин на витамин В5. В организмите той бързо се окислява (метаболизира се) до пантотенова киселина и по този начин пантенолът се превръща в организма до Витамин Б5. Пантенолът се използва като овлажнител и подобрява зарастването на рани във фармацевтичните и козметични продукти. В човешкото тяло пантотеновата киселина се превръща веднага в една активна форма – Коензим А. По този начин тя играе много важна роля за енергийния метаболизъм на клетките, тъй като е съпричастна при повече от 100 реакции, свързани с разграждането и изграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините и образуването на клетъчната енергия (АТР – аденозинтрифосфат).

Пантотеновата киселина има значение за синтеза на стероиди и изопреноиди: холестерин, жльчни киселини, провитамин D, половите хормони и убихинон (коензим Q 10). Участва в синтезата на витамин А, ацетилхолина, мелатонина и таурина. Стимулира епителизацията на кожата и лигавиците.

Пантотеновата киселина се съдържа в много храни и по тази причина много рядко се наблюдава тежък дефицит на тази субстанция в човешкото тяло. Лек дефицит се наблюдава при лица с чернодробна недостатъчност или при хора, подложени на различни тежки диети за отслабване, като и при такива, консумиращи системно и в по-големи количества алкохол.

 В  храните пантотенова киселина се съдържа най-много в телешкия черен дроб, фъстъците, жълтия грах, соята, динята, броколи и др.

При дефицит на пантотенова киселина в организма се явяват симптоми като анемия, побеляване на косата, депресии, болки в стомаха и повръщане, промени в имунитета, намален ефект на антителата, главоболие, лесна уморяемост, болки в мускулите, скованост и парене по подбедрицата и глезена, безсъние и др. За обща превенция на дефицит на витамин В5 се препоръчва дневен прием на 40 до 80 мг. дневно.

При какви болестни симптоми е показан приема на пантотенова киселина?

- Лица, които употребяват системно по-големи дози алкохол е препоръчително да приемат по 20мг. пантенол дневно.

-Бременните жени е добре да имат дневен прием от 6мг., а кърмачките от 10мг.

- Всички лица, които се подлагат на силно редуцирано хранене или гладуване с цел редукция на теглото трябва препоръчително да взимат от 40 до 80мг. пантенол дневно.

- Особено полезен е приемът на пантенол от  страдащите от захарен диабет, хронични инфекции, както и от хора, които са на хемодиализа. При тях дневната доза варира от 40 до 80мг. в зависимост от тяхната кондиция и телесна маса.

- Поради значението на пантотеновата киселина за синтеза на хемоглобина, то при повечето случаи на анемия приемът и има много положителен ефект. Дневната доза е от 80 до 120мг.

- При лица, страдащи от остео- или полиартрити често се среща дефицит на пантотенова к-на и след прием на пантенол симптоми като болки и схващания силно намаляват. При тези случаи дневната доза пантенол е 120 до 160мг.

-  Прием на пантотенова киселина, заедно с други витамини от групата В има добър лечебен ефект при повечето хронични възпалителни процеси. Дневната доза при тези случаи е 100мг.

-  Приемът на пантотенова киселина, заедно с други витамини от групата В и аскорбинова киселина оказва благоприятен ефект при деца, които не успяват добре да се концентрират и нямат добър успех с училище. Дневната доза е 40 до 80мг.

- При хора, които се оплакват от чести депресии, лесна умора и отпадналост, често се установява дефицит на пантотенова киселина и приемът на тази субстанция бързо повлиява тези симптоми. Дозата пантенол е от 60 до 100мг. дневно.

- Много чести симптоми при недостатъчност на пантотенова киселина в организма са сковаността и парене в областта на подбедриците и глезена и дневният прием на пантенол от 80 до 100мг. купира тази симптоматика след около 30 дни.

- Пантенолът има много добър ефект при случаи с някои болести на лигавиците като например афти, херпесни инфекции, лихен рубер планус и дори някои автоимунни болести като пемфигус, пемфигоид и др. булозни дерматози. Тук дозите понякога са много високи, но обикновено лекарите препоръчват по 200мг. дневно, като е по-добре таблетките да се оставят да се разтопят в устата

- Пантоненовата киселина подпомага растежа на косата и укрепва косъма при вредни влияния като продължително излагане на слънчево лъчение, сушене. Витамин В5 се използва за лечението на някои алопеции като алопециа ареата, дифузни косопади от хормонално естество при жени и др. При тези случаи приемът на пантенол е продължителен – от 3 до 6 месеца, като дневната доза е от 80 до 120мг. дневно.

- Пантенолът подпомага растежа и здравината на ноктите. Дневната доза е 40мг.

ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ НА ПАНТЕНОЛ

Изготвил: Д-р Емил Илиев