Препоръки за справяне с цистита

15.04.2019

Циститът е възпалително заболяване на лигавицата на пикочния мехур, което преди всичко е на бактериална основа и с най-чест причинител бактерията Escherichia coli, живееща в дебелото черво. Също така причината за цистита може да бъде на вирусна или гъбична основа.  Циститът се появява при проблеми с гастроинтестиналния тракт като запек или диария (поради анатомичната близост на влагалището и ануса), неправилна хигиена, недостатъчен прием на течности, при бременност поради механични и хормонални причини, понякога и след сексуален контакт, при някои заболявания като захарен диабет.

Остър цистит: Циститът предизвиква чести позиви за уриниране и чувство на парене, като отделяната урина е много малко количество.  Друг неприятен симптом е наличнието на кръв в урината.

Хроничен цистит: най-често е причинен от предишно заболяване, което не е било излекувано  и инфекцията не е остранена. Тази инфекция остава скрита и при понижаване на имунитета (грип, настинка), стрес или пренатоварване, се появява отново.

Неинфекциозен цистит: възниква вследствие травма или агресивно медикаментозно лечение, което от своя страна променя баланса в организма и по този начин повлияват адекватността на имунния отговор.

Какви са усложненията при цистита?

Едно от най-тежките усложнения е пиелонефрит:  инфекция на бъбреците, която обикновено започва от долните отдели на пикочната система - уретра и пикочен мехур и се разпространява.

Необходимо е да се извърши изследване на урината чрез химичен тест и при установяване на наличние на бактерии, се назначава лечение от лекар.

Лечение

Освен назначеното от лекарят ви лечение, е добре да приложите допълнително следните методи:

Фитотерапия: прием на Американска червена боровинка, която съдържа в себе си вид проантоцианидини, които възпрепятстват прилепването на бактериите по стената на пикочния мехур, захващат се за тях и ги извеждат чрез урината извън организма.

Диуретици: 

Златна пръчица – действа диуретично, противовъзпалително и подпомага имунната система. Има противомикробно и болкоуспокително действие.

Брезови листа – естествен диуретик, облекчава частично болката при пикочните инфекции.

Глухарче – действа диуретично и пречиства черния дроб, облекчава дискомфорта при пикочни инфекции.

Мечо грозде – една от най-често препоръчваните билки за цистит. Действа силно диуретично и антисептично. Но не се препоръчва прием по време на бременност. Царевична коса – действа силно диуретично и противовъзпалитено.

Хидрастис – повлиява добре цистита при наличие на кървене и е ефикасен със своето противомикробно действие. Билката не трябва да се използва всекидневно повече от една седмица. Не е препоръчително да се използва и по време на бременност.

Корени от ружа – подкиселяват урината и потискат бактериалния растеж.

Корените от репей, плодовете от хвойна, кава кава и шипките също са полезни при уроинфекции.

Профилактика:

Спазвайте добра лична хигиена и носете памучно бельо. Приемайте повече вода, целина, магданоз и диня. Препоръчително е да не приемате алкохол, газирани напитки, кафе, шоколад, преработени храни и прости захари и големите количества цинк и желязо. Не задържайте урината, когато Ви се ходи по малка нужда.  Не използвайте ароматизирани душ-гелове и интимни продукти за лична хигиена, пяна за вана или ароматизирани хигиенни тампони, дамски превръзки и тоалетна хартия, тъй като тези продукти могат да имат дразнещо действие.

ПРОДУКТИ ПРИ ЦИСТИТ.