Пробиотици и акне

16.02.2020

Пробиотичните култури обикновено имат три имена. Например в Lactobacillus acidophius La-14 лактобацилус е „родът“, а ацидофилусът е „видът“. Родът е като разширено семейство (чичове, лели и братовчеди) за бактериите, докато видът е непосредственото семейство (родители, братя и сестри). La-14 представлява уникална идентичност или щам на тази бактерия.

Пробиотиците се предлагат в капсули, дъвчащи таблетки, прахове и понякога в течна форма. Те се считат за безопасни за всички възрасти и за всеки със здрава функционираща имунна система. Потребителите, които са с имунен дефицит, трябва да се консултират със своя лекар преди да приемат пробиотик.

Минималната доза, препоръчвана за деца и възрастни, обикновено е 5 милиарда CFU (единици, образуващи колонии). Тийнейджърите и възрастните могат да приемат до 100 милиарда CFU веднъж или два пъти на ден. Общо се изчислява, че повечето хора имат между 40 и 50 трилиона бактерии в телата си, предимно в червата. Това е повече от приблизително 30 трилиона човешки клетки.

Традиционно пробиотиците се разглеждат и използват при:

  • Храносмилателните проблеми
  • Облекчаване на бебешки колики
  • Синдром на раздразнено черво
  • Болест на Крон и лечение на язвен колит
  • Инфекции на пикочните пътища
  • Гъбични инфекции

Проучванията показват, че пробиотиците могат да бъдат полезни и при други състояния.

Акне

Ако има един медицински проблем, който засяга тийнейджърите и младите възрастни повече от всеки друг, това е акне. Причиненo от излишък на себум - мазен секрет, произведен от мастните жлези на кожата - и мъртви кожни клетки, които блокират космените фоликули, акне „пробиви“ често се появяват на лицето, но могат да изскочат и по шията, гърба, гърдите и раменете.

Предполага се, че тези с акне имат променен микробиом на червата, който изглежда влияе върху здравето на кожата. Изследване от 2018 г. показа, че тези, които имат проблеми с акне, имат по-ниски нива на бактериите във фрикулите, но по-високи нива на бактероиди.

Възстановяването на чревния баланс може да бъде важна стъпка за лечение на акне.

Според проучвания, най-значително изчерпаните чревни бактерии при тези с акне са вид бактерии, известни като clostridia, lachnospiraceae и ruminococcaceae, за които се смята, че са полезни бактерии. Изследователите заключават, че пациентите с акне вулгарис имат микробиална дисбиоза на червата или дисбаланс.

Според проучване от 2018 г. тези с акне са имали по-ниски нива на следните бактерии в червата си: бифидобактерия, бутирикокок, копробацилус, лактобацилус и алобакулум. Консумирането на здравословна диета заедно с приемането на цялостна пробиотична формула насърчава здравословните черва и може да помогне за справянето с акнето.