Рибено срещу крилово масло: кое е най-доброто за вас?

15.08.2019

Истината е, че много от нас се объркват, когато става въпрос за рибено или крилово масло. Мнозина се чудят, дали разликата между двете е значителна и дали едното, е по-полезно от другото.
И рибеното масло, и маслото от крил съдържат омега-3 мастни киселини, по-специално докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA). Тези основни мастни киселини могат да помогнат за понижаване на триглицеридите и да намалят болката, и възпалението при хората страдащи от артрит.


Докозахексаеновата киселина (DHA) е омега-3 мастна киселина, която е голям компонент на човешкия мозък, кожа и очи. Въпреки че е важно, тя се счита за „съществена“, тъй като може да се произвежда в организма, ако в диетата се консумира алфа-липоева киселина (ALA).
Ейкозапентаенова киселина (EPА) обикновено се намира в рибеното масло, криловото масло и яйцата(при условие, че пилетата са били хранени с EPA).

Източници на DHA и EPA
Рибеното масло очевидно идва от рибата. Обикновеното рибено масло идва от риба тон, херинга и сардини. Когато се извлича, рибеното масло обикновено има бял или жълт цвят. Като цяло рибеното масло има ниски антиоксидантни свойства, което означава, че не действа добре като антиоксидант. Когато се консумира, то се доставя в организма като триглицерид. Рибеното масло преди да стигне до крайния потребител, трябва да мине през допълнителни процеси на пречистване, за да се елиминират тежките метали, които присъстват.
По същия начин маслото от крил идва от крил и ракообразни, живеещи в района на Антрактида. Крил е скаридоподобен, ракообразен зоопланктон, с който се хранят китовете. Крилът се храни с фитопланктон и морски водорасли и се намира на дъното на хранителната верига. Криловото масло е есенциална мастна киселина с червен цвят, и е по-скъпо от рибеното. При консумацията му се доставят фосфолипиди на организма.

Прием на морски дарове-добра алтернатива?

В идеалният случай човек трябва да получава всичките си витамини, минерали и есенциални киселини от храната. Това не винаги е възможно. Препоръчително е приемът на риба да е поне два пъти седмично, за здравето на сърцето. За тези, които предпочитат вегетариански алтернативи, консумация на определени храни може да бъде добър източник на алфа-липоева киселина, която може да бъде превърната в DHA . ALA може да се намери в храни като ленено семе, орехи, соя, чиа семена и семена от коноп.
Артрит
Остеоартритът обикновено е резултат от общо износване на ставите. При него се унищожава хрущяла, който действа като възглавница, покриваща костта. Ранните признаци на остеоартрит могат да започнат, когато човек е на около 40 години и може да прогресира с възрастта. Симптомите включват болки в ставите, оток и захуба на ставна функция. Естествени алтернативи се търсят от мнозина, за да помогнат при симптомите. Обикновено лекарите предписват болкоуспокояващи от групата на противовъзпалителните средства.
Рибено масло: проучвания показват че есенциалните мастни киселини помагат за подобряване на болките в ставите и намаляване на употребата на противовъзпалителните лекарства. Намаляване на сковаността на ставите също е едно от нещата, на които помага приемът на рибето масло при минумум 500мг на ден до 2000мг.
Крилово масло: то също инхибира възпалените и намалява артритните симптоми в кратък период на прием от 7 до 14 дни. Маслото от крил може да намали болките в колената при дневен прием от 2000мг на ден.

Сърдечно здраве
Има различни рискови фактори, които допринасят за увеличения риск от сърдечно-съдови заболявания. Омега-3 мастните киселини могат да бъдат от полза за сърцето.

Рибено масло: редовната консумация на омега-3 мастни киселини е важна за здравето на сърцето и съдовете. То може да помогне за предотвратяване на атеросклероза или втвърдяване на артериите, а по-високите нива на DHA/EPA в кръвта са свързани с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Крилово масло: маслото от крил може да доведе до умерено подобряване на сърдечно-съдовите рискове, по-специално ендотелната дисфункция и HDL при пациенти с диабет тип 2. Маслото от крил може да бъде от полза за сърцето, като намалява лошия (LDL) холестерол и триглицеридите, и двата рискови фактора за сърдечно заболявания, когато нивата са повишени в кръвта.

Възпаление
Възпалението възниква, когато има дисбаланс в тялото. По време на стрес тялото произвежда стероиден хормон, наречен кортизол в излишък. Когато кортизолът е повишен, тялото произвежда възпалителни химикали, наречени простагландини. Възпалението може да се оцени и чрез измерване на нивата на C-реактивен протеин (CRP) в кръвта. Повишените нива на CRP повишават риска от рак и сърдечни заболявания.

Рибено масло: то помага за понижаване на нивата на CRP, като препоръчителната доза е най-малко 2000мг. дневно.

Крилово масло: при дневен прием от 500мг. два пъти дневно, то може да помогне за намаляване на нивата на CRP.

Памет
С напредването на възрастта опасенията за паметта стават все по-чести. Болестта на Алцхаймер, най-често срещаната форма на деменция, няма специфично лечение и може да предизвика огромно неудовлетворение и предизвикателства, както на пациента, така и на лицата полагащи грижи. Симптомите включват забравяне на имена и объркване в ранните етапи, докато късният стадии на Алцхаймер може да отстъпи място на по-тежки проблеми, като параноя и непредсказуемо поведение. Природните лечения като куркума и босвелия изглеждат полезни заедно с DHA и EPA.

Рибено масло: паметта се подобрява, при тези които приемат рибено масло.

Крилово масло: то може да помогне за намаляване на оксидативния стрес в мозъка и намаляване на бета-амилоидните отлагания, което се смята, че е причина за болестта на Алцхаймер.

Високи триглицериди
Триглицеридите са вид мазнини, които циркулират в кръвта. Идеалните нива трябва да бъдат  < 1.70 mmol/L, тъй като повишените нива са рисков фактор за сърдечен удар и инсулт. Понижаването им през консумация на храни с по-ниско съдържание на захар и въглехидрати, също може да бъде полезно, но понякога това не е достатъчно. Трябва да се обмисли хранителна добавка със съдържание на DHA /EPA.
Рибеното масло понижава триглицеридите, повишава нивата на HDL – добрия холестерол.
Криловото масло от своя страна показва 10-процентно намаление на триглицеридите.

Рибеното и криловто масло са най-добрият помощник по пътя към здравето!

 ТУК ЩЕ НАМЕРИТЕ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ, СЪДЪРЖАЩИ РИБЕНО И КРИЛОВО МАСЛО.