Ритуали за увредена коса

28.03.2019

Трудно е да избегнете сухата и увредената коса, когато я третирате ежедневно и провеждате експерименти върху нея, като в научна лаборатория. Косата е жива и тя е съставена от три слоя. Вътрешният слой се нарича медула, която е заобиколена от средния слой, а външният слой се нарича кутикула. Кутикулата е слой, който предпазва косата ви, а когато той се увреди тя става суха и крехка. Всички химични препарати, съчетани с фактори като замърсяване, топлина и слънце, водят до много суха и увредена коса. 

Мислим, че ще се радвате да научите, че все още има неща, които можете да направите, за да защитите и съживите косата си.

Но преди да стигнем до решаването на проблема, нека поговорим за това, което причинава увреждане на косата.

Химикалите в боите за коса, които използвате, са всичко друго, но не и безвредни за косата ви. Те правят косъма порест и увреждат месец, след месец косата ви.

Пречупването на косъма, при правенето на прически като конска опашка, плитки или удължаване, води до трайно увреждане. За това пускайте по-често косата си свободна и не използвайте много аксесоари за коса.

Миенето на косата твърде често, може да доведе до отстраняване на естествените мазнини, които се намират вурху скалпа и по този начин да започне свръх производство. Себумът подхранва и предпазва кожата на косата, и когато той се отстрани, косата става суха и крехка.

Топлината, кято цяло е лоша за костата ви, тъй като тя отваря кутикулата на косъма и отстранява всяка влага. Когато топлината се прилага върху косата, тя става суха, повредена и крехка. Използването на преса за коса за къдрене или изправяне, често оставя косата ви безжизнена и жадна за влага. А ако не използвате сешоара по правилния начин т.е. на минимум 15см. разстояние от косата, той също може да причини увреждане на косъма.

Как да разберем, дали косата ни наистина е увредена?

Груба структура

Най-лесният начин да разберете дали косата ви е увредена е да обърнете главата си надолу и да прокарате пръстите си през краищата. Ако краищата са стърчащи и ги чувствате груби и сухи, вероятно косата ви е повредена.

Липса на блясък

Повредената коса няма блясък. Когато кутикулата е повредена, косата спира да блести и да бъде жизнена.

Цъфтящи краища

Вземете малко от косата си и внимателно я огледайте. Ако краищата стърчат и са разделени на две, косата ви е повредена.

Съвети за грижа на увредената коса

Подстригвайте краищата на косата си често, за да предотвратите начупването и.
Също така, трябва да избягвате топлинната обработка и трайното къдрене или изправяне.

Не е добра идея и да я боядисвате. Вместо това, може да използвате къна или чай.

Използвайтешампоани и балсами без сулфати.

Прилагайте масла на косата си, тъй като те я подхранват и я правят много здрава, еластична и блестяща. Маслото образува защитна бариера около кутикулата.

Следвайте балансирана диета и приемайте мултивинатими, препоръчани от вашият лекар или фармацевт. Има специализирани формули за коса, кожа и нокти.

Поддържайте здравословен начин на живот, тъй като косата ви отразява общото благосъстояние.

Сега, след като знаете как да поправите увредената коса, какво чакате?

ТУК може да откриете продукти за грижа за косата.

От онлайн аптека mypharmacy.bg, искаме да ви информираме, че лечението и не е нещо, което може да се постигне за една нощ или дори за една седмица. Но може да съживите косата си с малко повече грижи, за да възстановите здраето й.