САО ПАЛМЕТО и борбата с косопада

04.03.2020

С напредването на възрастта нивата на хормоните при мъжете се променят, а с това и загубата на коса, медицински наричана андрогенна алопеция при мъжете, кояето е често срещана. За много мъже загубата на коса е проблем и може да доведе до загуба на самочувствието. В САЩ има лекарства, които са одобрени от местния регулатор FDA за растеж на косата. Тези медикаменти са миноксидил и финастерид.  Медикаментът финастерид специфично инхибира 5а-редуктазата, ензимът, който блокира превръщането на тестостерона в дихидротестостерон. Механизмът на действие на Сао Палмето е подобен на маханизма на действие на финастерид.

Сао палмето е дърво, като зрелите му плодове се използват за направата на лекарства и на хранителни добавки, които се изполват за лечение на проблеми с простатата. Най-често се използва за намаляване на симптомите на увеличена простата, наречена доброкачествена простатна хипертрофия (ДПХ), но някои научни публикации го поставят под съмнение. Продукти със сао палмето също се използват за предотвратяване на усложнения от операцията на простатата и за лечение на някои видове болести на простатата.

Интересна е ролята на сао палмето в борбата със загуба на коса при мъжете.

Изследване през 2002г. оценява мъжете със загуба на коса. Мъжете в изследването са имали лек до умерен косопад, свързан с възрастта. В края на изследването при 60% от мъжете, вземали сао палмето, се наблюдава подобрение на плътността на косата.

Проучване от 2012 г. сравнява сао палмето и лекарството финастерид. Докато и при двете групи се забелязва подобрение в растежа на косата, групата, приемала финастерид, има малко по-добри резултати от тези, които са приемали само сао палмето.

Проучване от 2016 г. потвърждава полезността на приема на сао палмето за предотвратяване на загубата на коса, като същевременно тества и нова формула за продукт – изследователите стигат до извода, че локалното приложение на сао палмето е подходяща алтернатива за мъже, които не искат да приемат лекарства, отпускани по лекарско предписание за косопад.

В България имаме изключително много хранителни добавки, съдържащи екстракт от сао палмето, имаме и един лекарствен продукт. По данни на IQVIA годишно у нас се купуват от аптеките около 400 000 опаковки на продукти съдържащи сао палмето на стойност 4,0млн. евро по цени на произвидител без ДДС. Безспорен лидер в тази категория е продуктът Простенал Перфект, следван от Простамол Уно.