Свързани ли са храната и екземата?

03.07.2019

Наистина ли сме това, което ядем?
Напоследък има все повече доказателства, че някои видове екзема се предизвикват от реакциите на храната.

Какво трябва да направите, за да откриете дали вашета екзема е свързана с храната?

Консултирането с диетолог или дерматолог е добра първа стъпка. Те ще помогнат да се идентифицират и премахнат съмнителните храни чрез промяна на диетата. Ключът към успеха е да се поддържа точен хранителен режим и проверка на екземата преди повторното въвеждане на храната в организма ви, която може би е виновна за състоянието.

Дали има храни, които в частност предизвикват появата на екземи?

Млечните, яйчните и фъстъчените продукти са трите основни заподозрени храни, когато става въпрос за екзема при децата. И въпреки, че екземата често се надраства през годините, тези съставки, често предизвикват реакции в организма. Други често срещани виновници за екземата са глутена, рибата, соята, цитрусовите плодове и добавките в храните.

Как можем да разберем дали екземата ни е свързана с прием на определена храна?

Съществуват тестове за чувствителност към храната, които могат да покажат това и по този начин могат да помогнат да избягвате определен вид храни. Може да направите и тест за съотношението на омега мастните киселини.

Какви други храни трябва да избягвате?

Рафинираната захар, алкохолът, кофеинът и транс-мазнините (съдържат се в чипса и в продуктите, които са пържени при много висока температура), често са проблематични. Глутенът и млечните продукти са на върха на списъка с храните, които предизвикват алергични реакции. За да започнете от някъде, е необходимо да записвате всичко, което приемате през целия ден и да следите развитието на екземата.

Кои храни е добре да се приемат?

Препоръчва се да приемате витамин C, тъй като той е естествен антихистамин на организмва, който е открит в цитрусовите плодове, червените и зелените чушки, както и зеле, брюкселско зеле и броколи. Ферментиралите храни също са добър вариант за набавяне на пробиотици и полезни бактерии.

Освен хранителен режим, е необходимо да използвате медицинска козметика, за да облекчите неприятните симптоми на екземата, като сърбеж, зачервявания, оток, лющене и ксероза.

 ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ПОДХОДЯЩИ ЗА ЕКЗЕМА