Tайните на предменструалния синдром и как да се преборим с него

10.07.2023

Доста дами страдат от предменструален синдром (ПМС) или 8 от 10 от жените усещат поне един или повече симптоми на ПМС. Те могат да се появят 14 дни преди менструацията и да продължат 7 дни след нея.

Главоболието, акнето, повишената раздразнителност, резките смени на настроението, тревожността, болката в корема, умората и сънливостта са част от симптомите, които ежемесечно създават у жената „дискомфорта“ да води спокоен начин на живот, да бъде ползотворна, спокойна и в хармония със себе си.

Всичко това може да има благоприятен ефект върху неприятния ежемесечен дискомфорт, но дали това е достатъчно, за да се чувстваме спокойни и свободни?

През тези дни може да се почувствате без енергия и тонус. Или да имате желание да поспите повече от обикновено, дори да си вземете почивен ден. Към раздразнителността и стреса добавяме повишения калориен прием: харесваме шоколад и въглехидрати в дните преди менструация.

Много специалисти смятат, че появата на ПМС е свързана с промяната в половите хормони и нивата на серотонин и допамин в началото на менструалния цикъл. Депресията, хроничната тревожност, семейната обремененост, физическите и психически травми също са предпоставка за предменструален синдром.

Има редица действия, които могат да се предприемат, за да се облекчат тези симптоми:

  • Прием на по-голямо количество вода - тя има оптимално осмотично налягане и е незаменима за организма, чайове, фрешове.
  • Подобряването на диетата също е от значение, като консумирането на здравословна храна, включваща повече пресни плодове и зеленчуци, намаляване на захарта, солта, кофеина и алкохола.
  • Повече движение и качествен сън.

Всичко това може да има благоприятен ефект върху неприятния ежемесечен дискомфорт, но дали това е достатъчно, за да се чувстваме спокойни и свободни?

Природата може много да помогне!

Знаете ли, че българското розово масло може да действа едновременно върху няколко от симптомите на ПМС

  • Има спазмолитично действие - успокоява коремните спазми и намалява болката.
  • Балансира хормоналния фон при жените, намалява тревожността и стреса.
  • Облекчава депресивните симптоми - научно доказан факт е, че етеричното масло от роза стимулира производството на допамин.
  • Може да предотврати прекомерно кървене, има благоприятен ефект върху кожата, намалява акнето /антисептично действие/.

 

Мендол е хранителна добавка, в която действието на розово масло е подсилено от балансирания му билков състав: екстракти от моминска вратига, бял равнец, шафран и хибискус.

Не заглушавайте езика на тялото с обезболяващи продукти /които може да са хепато и нефротоксични/, а намерете трайно решение на проблема!

Хормоналните продукти се назначават от специалисти при необходимост!

Погрижете се за себе си с Мендол и върнете нормалния си ритъм на живот!

  Разгледайте продуктите, съдържащи натурално българско розово масло, които предлагаме в онлайн аптека mypharmacy.bg и изберете най-добрият продукт за вашето здраве!