Трябва ли да приемам мултивитамини по време на бременност?

31.07.2019

Храненето по здравословен начин и разнообразната диета по време на бременност ще ви помогне да получите повечето от витамините и минералите, от които се нуждаете. Но когато сте бременна или има вероятност да забременеете, трябва да започнете прием мултивитамини във вид на хранителна добавка.


Защо фолиевата киселина е толкова важна?

Ако имате планове да забременеете или сте бременна е добре да приемате фолиева киселина от 400мкг всеки ден, поне в продължение на 12 седмици. Фолиевата киселина може да помогна за предотвратяване на вродени дефекти, известни като дефекти на невралната тръба, включително спина бифида. Невралната тръба е структура в зародиша, от която впоследствие се развива централната нервна система. Невралната тръба започва развитието си като плоска и малка лента, която започва да придобива тръбовидна форма към края на първия месец от бременността. Дефектите настъпват, когато невралната тръба не се затвори напълно, което предизвиква най-често спида бифида и аненцефалия. Освен дефицита на фолиевата киселина, предразполагащи и рискови фактори за поява на дефекти на невралната тръба са затлъстяването на майката и диабетът. Избягването на тези рискови фактори и приемът на фолиева киселина са най-важните стъпки в предотвратяването на дефектите на невралната тръба. Ако не сте приемали фолиева киселина преди зачеването, трябва да започнете веднага след като разберете, че сте бременна. Трябва също да приемате храни, които съдържат фолат (естествената форма на фолиева киселина), например зелени листни зеленчуци. Някои зърнени храни за закуска също са подходящи за набавянето на фолиева киселина. Тъй като е трудно да получите достатъчно количество фолат, препоръчано за здравословна бременност, само от храната, поради което е важно да приемате хранителна добавка, която съдържа фолиева киселина.

Alive Prenatal при бременност са много подходящи, тъй като съдържат в една таблетка 200 микрограма фолиева киселина. По този начин може да регулирате приема на фолиевата киселина.


Витамин D при бременност.

Всички възрастни, включително бременни и кърмещи жени, се нуждаят от 10 микрограма витамин D на ден и трябва да обмислят приема на добавка, съдържаща това количество. Витамин D регулира количеството на калций и фосфат в тялото, които са необходими за поддържане на костите, зъбите и мускулите. Телата ни произвеждат витамин D, когато кожата ни е изложена на лятна слънчева светлина  (през месеците от март до края на септември). Не се знае точно колко време е необходимо на слънцето, за да си набавите достатъчно витамин D, за да задоволите нуждите на организма.  Витамин D има в някои храни като: риба с високо съдържание на мазнини (сьомга, скумрия, херинга и сардини), яйца, червено месо. Витамин D се добавя към млякото за бебета, както и зърнени храни за закуска и други млечни продукти. Тъй като витамин D се намира в малък брой храни, естесвено или добавени, може да е трудно да се набави достатъчно само от тях. Всички на възраст над 5 години, включително бременни и кърмещи жени, трябва да обмислят да приемат хранителна добавка, съдържаща 10 микрограма витамин D – Alive Prenatal.

Желязо при бременност.

Ако ви липсва желязо, вероятно ще се изморявате много бързо и може да страдате от анемия. Добре е преди да планувате бременност да изследвате съдържанието на Желязо в кръвта си. Месото, зелените листни зеленчуци, сушените плодове и ядките съдържат желязо. Ако обичате да приемате фъстъци по време на бременност, под формата на фъстъчено масло, може да го включите към здравословната и балансирана диета.

Витамин С при бременност.

Витамин С защитава клетките и помага те да бъдат здрави. Източниците на витамин С са портокали или портокалов сок, червени и зелени чушки, ягоди, касис, броколи, брюкселско зеле.

Калций при бременност.

Калцият е жизненоважен за оформянето на костите и зъбите на вашето бебе.
Източниците на калций са млякото, сиренето, тофу, соеви напитки с добавен кацлий, всичко което е направено от брашно. Препоръчва се по време на бременност да не приемате меки сирена, тъй като съдържат повече влага, което означава че могат да бъдат идеална среда за растеж на вредни бактерии, като листерия. Това са извара, моцарела, фета, крема сирене, рикота, халуми, козе сирене.

Вегетарианска, веганска и специална диета при бременност.

Разнообразната и балансирана вегетарианска диета трябва да дава достатъчно хранителни вещества за вас и вашето бебе по време на бременност. Но може да ви е по-трудно да си набавите достатъчно количество желязо и витамин В12. Посъветвайте се с вашият лекар как да получавате достатъчно количество от тези важни хранителни вещества. Ако сте веган или спазвате ограничена диета поради хранителна непоносимост (например безглутенова диета) или поради религиозни причини, отново се посъветвайте с вашият лекар. Помолете да бъдете насочени към диетолог за съвет как да се уверите, че получавате всички хранителни вещества, необходими за вас и вашето бебе.

Здравословна диета.

Здравословната диета е важна част от здравословния начин на живот по всяко време, но е особено жизненоважна, ако сте бременна или планирате бременност. Здравословното хранене по време на бременност ще помогне на вашето бебе да се развива и расте. Не е необходимо да се подлагате на специална диета, но е важно да приемате много различни храни всеки ден, за да постигнете правилния баланс от хранителни вещества, от които се нуждаете вие и вашето бебе. Най-лесния начин да получите допълнителни витамини и минерали е да приемате хранителна добавка, която не е заместител на основното хранене.

Вероятно ще бъдете по-гладна от обичайното, но не е нужно да „ядете за двама“, дори и да очаквате близнаци или тризнаци. Опитвайте се да закусите здравословно всеки ден, защото това може да ви помогне да избегнете да приемате храни с високо съдържание на мазнини и захар. Здравословното хранене означава просто промяна на количествата различни храни, които приемате, така че диетата ви да бъде разнообразна, а не да се откажете от всичките си любими храни.

Плодовете и зеленчуците осигуряват витамини и минерали, както и фибри, което спомага храносмилането и може да помогне за предотвратяване на запек.
Витамините за бременни Alive Prenatal съдържат смес от овощни плодове и градински зеленчуци, които подпомагат стомашно-чревната функция.