Витамин Б12 - Метилкобаламин или Цианoкобаламин?

27.06.2022

Всички сме чували за Витамин Б12, но дали знаем достатъчно за него и каква е разликата между 2 от най-познатите му форми - метилкобаламин и цианокобаламин?

Вититамин Б12 е най-сложния и най-комплексния витамин от групата на Б-витамините.

Витамин В12, известен също като кобаламин, е важен водоразтворим витамин, участващ основно в производството на червените кръвни клетки, здравето на мозъка и синтеза на ДНК. Дефицитът му може да причини сериозни проблеми за здравето на човека, включително умора, увреждане на нервите, храносмилателни и неврологични проблеми като депресия и загуба на паметта.

В тази статия ще се опитаме да разгледаме основните разлики между метилкобаламин и цианокобаламин - два от най-често срещаните източници на витамин Б12, намиращи се в хранителните добавки. 

 

И цианокобаламинът, и метилкобаламинът се редуцират до молекула на кобаламин, която се превръща в активните форми на този витамин в клетките на тялото. Някои изследователи препоръчват лечение на дефицита на витамин Б12 или с цианокобаламин, или с комбинация от метилкобаламин и аденозилкобаламин поради различни свойства на формите му.

 

Добавките с витамин В12 обикновено се получават от два източника: цианокобаламин или метилкобаламин. И двете са почти идентични и съдържат кобалтов йон, заобиколен от копринен пръстен. Въпреки това, всеки има различна молекула, прикрепена към кобалтовия йон - докато метилкобаламинът съдържа метилова група, цианокобаламинът съдържа цианидна молекула. Цианокобаламинът е синтетична форма на витамин Б12, която не се среща в природата и се използва по-често в хранителни добавки, тъй като се счита за по-стабилен от другите форми на витамин Б12. Когато цианокобаламинът влезе в тялото се превръща или в метилкобаламин, или в аденозилкобаламин, които са двете активни форми на витамин Б12 при хората. 

За разлика от цианокобаламинът, метилкобаламинът е естествено срещаща се форма на витамин Б12, богати на която са хранителни източници като риба, месо, яйца и мляко. 

 

Друга основна разлика между метилкобаламин и цианокобаламин е начинът, по който те се усвояват и задържат в тялото ни. Някои проучвания показват, че тялото може да абсорбира цианокобаламин малко по-добре от метилкобаламин, но се смята, че разликите в бионаличността между двете форми са незначителни, абсорбцията е строго индивидуална и може да бъде повлияна от фактори като възраст, генетика, здравословно състояние, прием на храни или лекарства. 

Разгледайте продуктите, съдържащи Витамин Б12 - Метилкобаламин и Витамин Б12 - Цианокобаламин, които предлагаме в онлайн аптека mypharmacy.bg и изберете най-добрият продукт за вашето здраве!