Знаем ли какво е Омега-7 и за какво ни е нужна?

10.05.2019

Тялото ни се нуждае от мазнини, които са необходими за производството на енергия, усвояване на хранителни вещества и цялостно здраве на клетките. Заедно с въглехидрати и протеини, мазнините осигуряват енергия, поддържат здравето на мозъка и сърцето и дори спомагат за намаляване на възпалението в организма. Всяка клетка в тялото ни използва мазнините и техните строителни блокове - наречени мастни киселини. Вероятно сте чували за Омега-3 полиненаситените мастни киселини, които много хора си купуват като добавки. Може би дори сте чували и  за Омега-6 полиненаситени мастни киселини, от които хората често получават твърде много. Въпреки това, по-малко известните мастни киселини, каквито са Омега-7 играят жизненоважна роля за нашето здраве и си струва да научим малко повече за тях. В тази статия ще обсъдим многото предимства на Омега-7 и какво правят те за нашето тяло и за нашето здраве.

Омега-7 мастните киселини имат редица ползи, включващи намаляване на лошия и увеличаване на добрия холестелол, подобряване на производството на инсулин от панкреаса, регулиране на обмяната на въглехидратите и кръвната захар.

Какво представляват Омега-7 полиненаситените мастни киселини?

Омега-7 са група от ненаситени мастни киселини, включително палмитолеинова киселина, руменна киселина, вакценова киселина и други. Палмитолеиновата киселина е най-разпространената Омега-7, намерена в растителните източници, включително макадамия, авокадо и масла от морски зърнастец. Маслиновото масло съдържа палмитинова киселина, която тялото се превръща в палмитолеинова киселина. Омега-7 имат много функции в организма. Техните ползи варират от защита на кожата от преждевременно стареене, подобряване работата на сърдечно-съдовата система, до повлияване на различно по вид възпаление.

Основните ползи от приема на Омега-7 полиненаситени мастни киселини са следните:

   1. Подобрява здравето на сърцето. 

 Свиването на кръвоносните съдове може да доведе до повишаване на артериалното кръвно налягане и развитие на атеросклероза. Проучванията показват, че Омега-7 мастните киселини могат да намалят риска от тези заболявания        чрез нормализиране на състоянието на кръвоносните съдове. Освен това Омега-7 стимулират имунната ни система, която също спомага за възстановяване на нормалната структура на кръвоносните съдове и помага на сърцето.

   2. Ограничава глада и намалява нарастването на телесното тегло.

   Приемането на Омега-7 мастни киселини, независимо дали в храна или във вид на добавки, може да ни помогне да се храним по-малко, тъй като е доказано, че влияе върху апетита. 

    3. Поддържа здравето на кожата

Ако искате да имате здрава кожа, нокти и коса, помислете за Омега-7! Те могат да се окажат полезни като част от вашия анти-стареен режим за красота поради множество причини, най-важните от които са               стимулиране производството на колаген и еластин, протеини, които поддържат кожата ни млада и еластична, с по-малко бръчки.

    4. Нормализира инсулиновата резистентност. 

 Когато човек има инсулинова резистентност, клетките не могат толкова лесно да абсорбират инсулин, протеин, който прехвърля кръвната захар (глюкоза) в мускулите в цялото тяло. В резултат на това тялото изпомпва повече инсулин в опит да регулира нивата на кръвната захар.

5. Намалява отока. 

Зачервяване и подуване, част от имунния отговор на тялото ни, могат да бъдат полезни, когато тялото ни реагира на нараняване, независимо дали е ухапване или външна намеса. Но когато възпалението стане хронично и остане в тялото ви, това може да предизвика проблеми.

Кои са най-добрите източници на Омега-7 полиненаситени мастни киселини?

Можем да намерим Омега-7 в различни храни, особено различни масла, ядки но също и в добавки. Медицинските специалисти не са създали Омега-7 препоръчителна доза, но диетата, богата на Омега-7 може да ни помогне да останем дълго време здрави!

Масло от макадамия: Орехът макадамия е един от най-добрите източници на Омега-7 мастни киселини. Съдържа 80% мононенаситени мастни киселини - около 60% олеинова киселина (омега-9 мастни киселини) и приблизително 20% палмитолеинова киселина.

Масло от морски зърнастец: Маслото от морски зърнастец съдържа чудесен източник на Омега-7, особено за употреба върху кожата и косата. Извлечено от пулпа, маслото също е богато на витамини С и А. 

Масло от морски зърнастец: Маслото от морски зърнастец е богато на Омега-7, изполва се като серум за лицето или капсула за външно приложение. 

Масло от авокадо: Маслото от плодове авокадо съдържа палмитолеинова киселина, в допълнение към други мононенаситени, полиненаситени и наситени мастни киселини.

Зехтин: Омега-7 в по-малки концентрации се среща и в зехтина (маслиново масло). 

Под формата на капсули, за вътрешно приложение Омега-7 се съдържа в достатъчно количество в рибеното масло, извлчено от аншоа или от херингоподобни риби. Добавката на американската компания Barlean's - БАРЛИЙНС ХАРТ РЕМЕДИ, съдържа богата комбинация от Омега-7 мастни киселини, като в най-високо количество в блендата е Палмитолеиновата киселина.