АСТРА ЗЕНЕКА ПРОДАВА НЕКСИУМ И ВИМОВО НА ГРЮНЕНТАЛ

05.11.2018

АстраЗенека се е съгласила да продаде правата за Нексиум (езомепразол) в Европа, както и глобалните права (с изключение на САЩ и Япония) на Вимово (напроксен/езомепразол) на Грюнентал (Grünenthal). Двата лекарствени продукти са извън трите основни терапевтични области, които АстраЗенека развива: онкология, сърдечно-съдова, бъбречна система и метаболизъм и респираторни заболявания. Нексиум е загубил вече патентна защита в по-голямата част от световните пазари (включително и в България), а Вимово е патентно защитен на повечето европейски пазари до 2025г.

Нексиум е инхибитор на протонната помпа, разработен от АстраЗенека, помагащ да се намали количеството киселина, произвеждана от стомаха, при пациенти с гастроинтестинални рефлуксни състояния и язви. Има редица показания, включително профилактика и лечение на стомашни язви, предизвикани от болкоуспокояващи нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Нексиум  се предлага в няколко форми (стомашно-устойчиви гранули за перорална суспензия, MUPS ™ таблетки и инжекция/инфузия) с различни одобрени показания. Правата на Нексиум лекарствен продукт без лекарско предписание (ОТС) в САЩ бяха прехвърлени към Pfizer Consumer Health през 2012 г.

Вимово е комбинация от фиксирана доза с фиксирана доза напроксен (болкоуспокояващо нестероиднопротивовъзпалително) и езомепразол, използва се за лечение на различни възпалителни заболявания, включително остеоартрит, ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит при пациенти с риск от развитие на свързаните с НСПВС стомашни язви и/или дуоденални язви където лечението с по-ниски дози напроксен или други НСПВС не се счита за достатъчно. Правата на Вимово в САЩ бяха насочени към Хорайзън Фарма (Horizon Pharma) през 2013г.

АстраЗенека се опитва да преразпредели ресурсите си за разработване на иновативни лекарства за пациентите в трите основни терапевтични области, Грюнентал е научно-базирана фармацевтична компания, специализирана в разработването на иновативно управление на болката и свързаните с него терапии. Техническите познания на Грюнентал и каналите за продажба ще спомогнат за разширяване на търговския потенциал на Нексиум и Вимово което ще помогне да се достигне до повече пациенти в нужда.

Продажбата се очаква да приключи до края на 2018г. като за Нексиум Грюнентал ще извърши първоначално плащане от 700млн. долара с потенциал АстраЗенека да получи до 90млн. долара, зависещи от продажбите на Нексиум. За Вимово Грюнентал ще направи първоначално плащане от 115млн. долара с опция за дипоълнителни 17млн. долара.

АстраЗенека ще продължи да маркетира Нексиум извън Европа, където компанията запазва правата си като при финализиране на сделките АстраЗенека няма да запази права на собственост на Вимово в световен мащаб или на Нексиум в Европа.  Продажбите на Нексиум в Европа през първата половина на годината са в размер на 121млн. долара, продажбите на Вимово, с изключение на САЩ и Япония, през същия период са 37млн. долара.

В България Вимово се предлага в две форми – таблетки от по 20мг езомепразол с 500мг напроксен в опаковки по 6 и по 30 таблетки. Годишно в страната се продават общо около 50 000 опаковки Вимово на обща стойност около 420 000 евро по цени на производител без ДДС.

Нексиум в България е пазарен лидер с малко над 50% пазарен дял сред всички езомепразол-и с продадени 476 000 опаковки за 2017г. на обща стойност 2,2млн евро (цени на производител без ДДС).  

Грюнентал е предприемаческа, научно-базирана фармацевтична компания, специализирана в болка, подагра и възпаление  със седалище в Столберг, близо до Аахен в Германия, основана е през 1946 г. и оттогава е семейна собственост.