Мултивитамините могат да забавят загубата на памет и когнитивното стареене

31.01.2024

Мултивитамините и другите хранителни добавки никога няма да бъдат заместител на здравословното хранене и здравословния начин на живот, но те могат да имат огромна допълваща роля към здравословния начин на живот, особено при по-възрастните пациенти. Ново проучване, основаващо се на подробно лично когнитивно тестване сред 573 участници беше публикувано заедно с мета-анализ на три отделни плацебо-контролирани когнитивни проучвания от COSMOS, които като цяло включва повече от 5 000 неприпокриващи се участници и разглежда паметта и глобалното познание.

Мултивитамините могат да имат обещаваща роля в осигуряването на безопасна, достъпна и достъпна стратегия за забавяне на когнитивното стареене

Проучването е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition и представлява консорциум от когнитивни изследвания в COSMOS, включително традиционни и нови иновативни подходи за оценка на познанието и позволява много голям брой участници да бъдат тествани - това включва лично тестване, както и телефонно и уеб базирано тестване на познанието. Това е сътрудничество между Brigham and Women's Hospital, Massachusetts General Hospital, Columbia University и Wake Forest University. COSMOS е национално изпитване, включващо възрастни - мъже и жени на 60 или повече години. Искам да потвърдя, че съм съдиректор на цялостното изпитание COSMOS и съавтор на този доклад.

Резултатите от личното, подробно тестване на познавателните способности при 573 участници установи значителна полза от употребата на мултивитамините за паметта и гранична полза за глобалното познание. В мета-анализа, с повече от 5000 участници се установи и много силна и последователна полза от мултивитамините както за паметта, така и за глобалното познаниеПолзата е еквивалентна на забавяне на когнитивното стареене с около 2 години.

Биологично е правдоподобно мултивитамините да имат полза за паметта и познавателните способности. Знаем, че храненето е много важно за оптималната мозъчна функция, знаем също, че определени микроелементи като витамин Б12, витамин Д, лутеин и цинк са предложени като особено обещаващи. Знаем също, че в световен мащаб, много хора имат дефицит на един или повече от тези микроелементи. Констатациите предполагат, че мултивитамините могат да имат обещаваща роля в осигуряването на безопасна, достъпна и достъпна стратегия за забавяне на когнитивното стареене.

За възрастни пациенти препоръчваме употребата на продукта на ОСАВИ МУЛТИВИТАМИНИ с YERBA MATE капс. х 90, който съдържа богата бленда от мултивитамини (включително витамин б12, витамин Д3), минерали (включително лутеин и цинк), растителни екстракти, включително и ектракт от южно-американското растение Yerba mate (местните гуарани и някои общности на тупи (чиято територия обхваща днешен Парагвай) за първи път са култивирали и консумирали йерба мате още преди европейската колонизация на Америка). Yerba mate съдържа разнообразие от полифеноли, като флавоноиди, кверцетин, рутин, както и 3 ксантина - кофеин, теобромин и теофилин (като съдържанието на кофеин варира между 0,7% и 1,7% от сухото тегло на растението). Всичко това добрнинася на следните ползи на продукта

  • Спомага за повишаване на енергийните нива и подобряване на умствената бдителност.
  • Допринася за нормалния енергиен метаболизъм и намаляването на умората и отпадналостта.
  • Богат източник на антиоксиданти, които защитават клетките от оксидативен стрес и увреждане.
  • Поддържа нивата на холестерола и кръвното налягане.

Поръчайте продукта ОСАВИ МУЛТИВИТАМИНИ с YERBA MATE тук: