Триглицериди - влияние върху здравето на човека

07.02.2024

Триглицеридите са вид мазнини, които циркулират в кръвта и са основен източник на енергия за тялото. Те се състоят от глицерол и три мастни киселини и се синтезират в различни тъкани в организма, включително в черния дроб и в мастната тъкан, която служи като депо на мазнини. След това триглицеридите могат да се освобождават в кръвта и се използват като източник на енергия за тялото или се съхраняват в други тъкани за по-късно използване от организма. 

Метаболизмът на триглицеридите е ключов процес за предоставянето на енергия на клетките и поддържане на метаболитното здраве на организма. Отделните стъпки в този процес са строго контролирани от различни хормони и ензими, които гарантират баланса между производство, транспорт и употребата на триглицеридите в организма.

Въпреки че триглицеридите са важен източник на енергия, високите им нива в кръвта могат да представляват сериозен риск за сърдечно-съдовото здраве. Най-често високите нива на триглицериди са свързани с други фактори на риска за сърдечно-съдови заболявания, като например наднормено тегло, високо ниво на липопротеини с ниска плътност (LDL), ниско ниво на липопротеини с висока плътност (HDL), хипертония и инсулинорезистентност.

Високите нива на триглицериди могат да допринесат за развитието на атеросклероза, която е основна причина за сърдечно-съдови заболявания като сърдечен инфаркт и инсулт. Повишените триглицериди могат да доведат до нарастване на вътреклетъчната атеросклеротична депозиция в артериалните съдове, което води до намаляване на притока на кръв към сърцето и други органи. Високите нива на триглицериди могат да допринесат за развитието на метаболен синдром, който е комбинация от фактори на риск за развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително повишени нива на кръвна захар, развитие на хипертония.

За поддържане на добро сърдечно съдово здраве препоръчваме употребата на добавки, съдържащи Омега 3-6-9 мастни киселини, добавки, съдържащи ферментирал червен ориз, и Коензим Q10. Разгледайте продукти, които предлагаме в онлайн аптека mypharmacy.bg за добро сърдечно съдово здраве: