Разликата между суха и дехидратирана кожа      

04.07.2019

      

На пръв поглед „суха“ и „дехидратирана“ изглеждат като две думи, които описват едно и също нещо. Но когато става въпрос за грижа за кожата, те са напълно различни проблеми с различни причини. За да може да се грижите за кожата си е нужно да я познавате.


Разликата...

Сухата кожа е тип, но дехидратираната кожа е състояние, което всеки може да изпита. Сухата кожа има недостиг на мазнини и липиди. При дехидратирана кожа липсва вода в роговия слой, който е най-горния слой на кожата. Не е необходимо да имате суха кожа, за да имате дехидратирана кожа. Мазната и комбинирана кожа също може да бъде дехидратирана.

И така, как да разберете какъв тип кожа имате?

Ето и кратко описание на ключовите характеристики:

Характеристики на сухата кожа:

 • Усещане за груба кожа
 • Изглежда суха
 • Може да се лющи

Характеристики на дехидратираната кожа:

 • Без блясък
 • Чувствителна
 • Има финни линии
 • Показва признаци на стареене, като отпусната кожа и дълбоки бръчки
 • Чувство за опънаност
 • Изглежда груба

Основни причини за дехидратираната кожа

Слънцето

Може да си мислите, че вятърът, дъждът и студът са основните причина за дехидратираната кожа, когато става въпрос за времето, но всъщност UVA лъчите в слънчевата светлина е тази, за която трябва да се внимава. Слънцето може да допринесе за дехидратирането на кожата, тъй като UVA лъчите са основният фактор, който може да повлияе на кожата, като засили процеса на стареене и повиши окислителите в кожата. Това позволява на свободните радикали да се увеличат и да увредят кожата, като по този начин я дехидратират.

Твърда вода, гореща вода и вана

Твърдата вода е също причина за дехидратиране на кожата, тъй като тя съдържа варовик, който може да острани водните молекули от кожата. Може да се къпете всеки ден, но по-скоро трябва да се придържате към температура на водата, която да е по-скоро топла, отколкото гореща. Горещите душове и вани могат да направят кожата ви по-дехидратирана.

Стареене на кожата

Това е фактор, който не може да се регулира и допринася за дехидратиране на кожата. Докато кожата ви остарява, може да ви е все по-трудно да поддържате високи нива на влага. Процесът на стареене прави телата ни по-дехидратирани, включително и кожата. Структурните промени, свързани с процеса на стареене, предизвикват по-голяма дехидратация. Това може да доведе до забавяне на процесите в клетките. И обратното: когато кожата стане дехидратирана, тя също може да започне да изглежда по-стара, като се появят дълбоки бръчки.

Климатизация и централно отопление

Докато климатикът и отоплението могат да направят температурата в помещението по-приятна, в студено или горещо време, те биха могли да навредят и на кожата ви. Климатиците и отоплението влошават качеството на кожата ви.

Неправилна грижа за кожата 

Ако използвате козметични продукти за кожата, които са прекалено груби, или с лека консистенция или пък ги нанасяте рядко, кожата ви може да стане дехидратирана. Много е важно да изберете добър овлажнител за кожата на лицето и отделно за тялото. Избягвайте грубите ексфолианти, когато почиствате кожата си. Вместо това, може да използвате ексфолиращи маски за лице, които да отмиете след.

Какво да направите, ако имате дехидратирана кожа?

Първото и най-важно нещо е да пиете много вода. Кожата е най-големия орган в човешкото тяло, така че е много важно да приемате висококачествена вода, за да поддържате кожата хидратирана. Нанасянето на овлажнители или серуми, които съдържат фрагментирана хиалуронова киселина е особено подходящо за поддържане на водата в кожата.

А какво е хиалуроновата киселина?

Хиалуроновата киселина е дизахарид, която е естествена съставка на съединителната тъкан и поддържа влагата на кожата. Хиалуроновата киселина е в състояние да привлича и задържа голямо количество вода (до 20 пъти теглото си във вода), като по този начин формира еластичен гел. Естествено присъства във всички човешки организми и помага за предотвратяване на последиците от стареенето. В дехидратираната кожа тя ще помогне за задържане на водата в кожата. Може да приемате хиалуроновата киселина под формата на хранителна добавка и като крем за лице и очи. Серумите с хиалуронова киселина също са много важни, да не кажем задължителни.
ТУК може да научите повече за Хиалуроновата киселина.

Какво друго може да направите?

Поддържането на здравословен начин на живот в съчетание с грижа за кожата, ще помогне да поддържате кожата си здрава, без признаци на стареене и добре оформена и по този начин ще я предпазите от дехидратация. Добрата диета, здравословните навици и приемането на много вода са всички начини да извлечете най-доброто от кожата си.

Препоръки за най-добрите 5 начина на живот при дехидратирана кожа:

 •  Използвайте слънцезащита
 •  Избягвайте алкохола
 •  Избягвайте пушенето
 •  Хранете се балансирано
 •  Приемайте много вода

ПЪЛНАТА ГАМА ГРИЖА ЗА ДЕХИДРАТИРАНА КОЖА МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК