Дефицит на Витамин Б12 трябва да се търси при пациенти с метформинова терапия

17.12.2018
Дефицит на Витамин Б12 трябва да се търси при пациенти с метформинова терапия

ДИАБЕТИЦИТЕ НА МЕТФОРМИН ТРЯБВА РЕДОВНО ДА СИ ИЗСЛЕДВАТ НИВАТА НА ВИТАМИН Б12

Наскоро Британската Ендокринологична Асоциация (BES) на конгрес в Глазгоу излезе със становище за проведено изследване, че диабетици, приемащи меформин, трябва периодично да се изследват за нивата им на витамин Б12 в организма, за да се избегнат увреждания на периферните нерви. Ендокринолозите са установили, че болшинството от диабетиците не са тествани изобщо за нивата им на витамин Б12, а 1 на 10 пациента, примащи метформинова терапия, показват дефицит на витамин Б12.

Докато метформин е показан като първа линия на лечение ба диабет тип 2, то той се асоциира с дефицит на витамин Б12, което от своя страна повишава риска от периферна невропатия.

 

 

     Как да разпозная и какво да предприема при липса на витамин B12?

 

 

В цитираното изследване, в което са взели участие 150 жени диабетички лекарите са установили, че 64% от пациентките не са били тествани никога за дефицит на витамин Б12, а 10% от пациентките са били установени с дефицит на витамин Б12. Дефицитър на Б12 не се тества широко при диабетци на метформин поради факта, че не е много разпространен страничен ефект на приеманата терапия. Ако ако лекарят е ендокринолог то той би могъл да знае от къде идва проблема с периферната невропатия - много пациенти я отдават на диабета по начало без да търсят друга възможна причина. Още по сложно за пациентите става, ако преди развитието на диабет тип 2 са имали дефицит на витамин Б12, което афектира мастните депа и ги излага на повишен риск от инсулинова резистентност, то включването на метформин след диагностициране на диабета ги поставя в още по-деликатна ситуация с развитие на потенциална перифрена невропатия.  

Понастоящем няма официални ръководства, които да насочват лекарите към скрининг на пациентите си за дефицит на Б12, при пациенти диабетици на метформин, но BES препоръчва да се прави въпросния скрининг ако има силно навеждащи факти за подозрителен дефицит на витамин Б12.

Метформин остава най-добрата алтернатива за пациенти с диабет тип 2 и евентуален дефицит на витамин Б12, свързан с прием на метформин не трябва да обезкуражава пациентите да продължават да го приемат. Но лекарите трябва редовно да мониторират нивата на витамин Б12 на пациентите си така, че всеки недостиг да бъде коригиран или чрез промяна в хранителните навици или чрез допълнителен прием на добавки с витамин Б12.       

Екипът на mypharmacy.bg

Източници: Society for Endocrinology BES 2018: Abstract P092. Presented Nov 21, 2018