13 ползи на рибеното масло

05.05.2022

Рибеното масло е едно от най-често консумираните хранителни добавки. Рибеното масло е изключително богато на Омега-3 полиненаситени мастни киселини, които са много важни за здравето, а какви са основните ползи на рибеното масло и омега-3-мастните киселини ще разберете в нашата статия "13 ползи на рибеното масло":

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб, а множество рискови фактори за развитието им намаляват с повишаване консумацията на риба или рибено масло. 

Основните ползи на рибеното масло са:

1. Поддържа сърцето здраво.

Рибеното масло е мазнината, която се извлича от тъкан на риба. Обикновено рибеното масло се извлича от мазна риба, като херинга, риба тон, аншоа или скумрия, но понякога се извлича и от черния дроб на други риби, какъвто е случаят с масло от черен дроб на треска. Въпреки това, ако не консумирате 1–2 порции риба седмично, добавките от рибено масло могат да ви помогнат да си набавите достатъчно Омега-3 полиненаситени мастни киселини. Около 30% от рибеното масло съдържа Омега-3 полиненаситени мастни киселини, а останалите 70%  са други наситени или ненаситени мастни киселини. Нещо повече, рибеното масло обикновено съдържа и витамини А и D. Основните Омега-3 в рибеното масло са ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), докато омега-3 от растителните източници (например масло от ленено семе, масло от семена на пореч) са главно линолова киселина (LA), алфа-линоленова киселина (ALA) и гама-линоленова киселина (GLA).

 ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ВСИЧКИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, СЪДЪРЖАЩИ ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ.

Как Омега-3 поддържат съцето здраво?

  • Нива на холестерола: Омега-3 полиненаситените мастни киселини повишават повиши нивата на “добрия” HDL холестерол и същевременно намаляват нивата на „лошия” LDL холестерол.
  • Триглицериди: Изследвания доказват, че Омега-3 понижават нивата на триглицеридите с около 15-30%.
  • Кръвно налягане: Дори и в малки дози Омега-3 спомагат за намаляване на кръвното налягане при хора с повишени нива на артериалното кръвно налягане.
  • Плака: Доказано рибеното масло нямалява образуването на плаки в артериалните съдеве, а вече образуваните плаки могат да претърпят обратно действие при допълнителен прием на рибено масло или на храна, богата на Омега-3 полиненаситени мастни киселини.
  • Аритмии: При хора, изложени на риск, допълнителния прием на рибено масло може да намали броя на аритмиите. Аритмиите са анормални сърдечни ритми, които в някои случаи могат да причинят и сърдечни пристъпи.

2. Може да помогне в лечението на определени психични разстройства

Човешкият мозък е съставен от почти 60% мастна тъкан, а голяма част от тази мастна тъкан съдържа Омега-3 полиненаситени мастни киселини. Ето защо, Омега-3 са от съществено значение за нормалната мозъчна функция.

3. Може да помогне за отслабване

В световен мащаб отоколо 39% от възрастните са с наднормено тегло, а добавкате на рибено масло в диетата, било под формата на богата на риба диета, или на допълнителен прим на добавки с рибено масло могат да подобрят телесния състав и да намалят рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдово заболяване при хора със затлъстяване.

4. Поддържа очите здрави

Подобно на мозъка и очите ни разчитат на Омега-3 полиненаситени мастни киселини. Доказателствата показват, че хората, които не получават достатъчно омега-3 полиненаситени мастни киселини, имат по-голям риск от развитие на очни заболявания. Освен това, здравето на очите започва да намалява в напредване на възрастта, което може да доведе до свързана с възрастта дегенерация на макулата. Богата на риба диета, или допълнителен прием на добавки, съдържащи рибено масло се свързва с намален риск от развитие на макулна дегенерация.

5. Може да намали възпалението

Възпалението е начинът по който имунната ни система се бори с инфекциите, а хроничното възпаление се свързва със сериозни заболявания като затлъстяване, диабет, депресия и сърдечно-съдови заболявания. Намаляването на възпалението може да помогне за лечение на симптомите на тези заболявания. Тъй като рибеното масло има и противовъзпалителни свойства, то може да помогне за лечение на състояния, включващи развитието на хронично възпаление.

6. Може да поддържа кожата здрава

Кожата ни е най-големият орган в човешкото тялото и съдържа много Омега-3 полиненаситени мастни киселини. Здравето на кожата може да намалее през целия ни живот, особено с напредване на  възрастта, или след прекалено излагане на слънце. Приемайте допълнително рибено масло, когато излагате кожата си прекомерно на слънце или планирате на карате продължително ски. Със сигурност ще усетите разликата върху кожата си. 

7. Може да подкрепи бременността и ранния живот на децата

Омега-3 са от съществено значение за ранния растеж и развитие на плода и на новороденото. Ето защо е важно за майките да получават достатъчно Омега-3 полиненаситени мастни киселини по време на бременност и по време на кърмене. Добавките на рибено масло при бременни и кърмещи майки могат да подобрят координацията на ръцете и очите при малките кърмачета.

 ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ВСИЧКИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, СЪДЪРЖАЩИ ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ.

8. Може да намали мазнините в черния дроб

Черният дроб обработва по-голямата част от мазнините в тялото ни и може да играе роля в увеличаването на телесното тегло. Доказано е, че добавянето на рибено масло подобява значително чернодробната функция.

9. Може да подобри симптомите на депресия

Очаква се депресията да стане втората най-голяма причина за заболяване до 2030 г. Интересно е, че хората с голяма депресия имат ниски нива на Омега-3 полиненаситени мастни киселини в кръвта.

10. Може да подобри вниманието и хиперактивността при децата

Редица поведенчески разстройства при деца, като хиперактивност с дефицит на вниманието, включват хиперактивност и невнимание. Добавките на рибено масло могат да подобрят възприеманата хиперактивност, невнимание, импулсивност и агресия при децата. Това може да е от ключова полза за обучението на децата в ранния им живот.

11. Може да помогне за предотвратяване на симптомите на психичен упадък 

С напредването на възрастта мозъчната ни функция се забавя и рискът от развитие на болестта на Алцхаймер се увеличава. Хората, които консумират повече риба или приемат добавки, съдъжащи рибено масло, имат по-бавен спад в мозъчната функция с напредване на възрастта. 

12. Може да подобри симптомите на астма и риска от алергия

Астмата, която може да причини недостиг на въздух и задух става все по-често срещана при кърмачетата и малките деца във връзка с много фактори, част от коита са наличието на алергени в средата и развитието на алергии. Добавките от рибено масло при бременни майки могат да намалят риска от алергии при кърмачета и малки деца.

13. Може да подобри здравето на костите

По време на напреднала възраст, костите могат да започнат да губят основните си минерали, което ги прави по-склонни да се счупят. Това може да доведе до развитие на болести като остеопороза и остеоартрит. Калцият и витамин D са много важни за здравето на костите, но някои проучвания сочат, че Омега-3 полиненаситените мастни киселини също могат да бъдат полезни. 

Мастните киселини в рибеното масло, и по специално Омега-3 полиненаситените мастни киселини допринасят за нормалното развитие на мозъка и очите. Те се борят с възпалението и могат да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и могат да спомогнат за подобряване на мозъчната функция с наредване на възрастта. Тъй като рибеното масло съдържа много Омега-3, хората в риск от тези заболявания могат да се възползват от допълнителното му приемане под формата на хранителни добавки. 

 ТУК МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ВСИЧКИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, СЪДЪРЖАЩИ ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ.